Hoppa till huvudinnehåll

Fler amerikanska soldater än väntat ska skydda Baltikum

Nato har skickat amerikanska trupper till Estland. Bild: Yle/ Ahti Kaario amerikanska soldater,estland,militär,nato,pansarkompani,soldater

Lännen Media skriver att USA placerar två brigader i Baltikum med upp till 9000 soldater. De nya brigaderna ska kunna sättas i strid på några dagars varsel. Hittills har den amerikanska närvaron bestått av ett kompani på ungefär 150 man per land i Estland, Lettland och Litauen.

I slutet av mars meddelade USA att en ny brigad ska placeras i östra Europa som en del i Natos ökade närvaro i regionen. Placeringsorten blir antagligen någonstans i Baltikum.

Nu säger USA:s representation vid Natos huvudkontor i Bryssel att det blir en till. Den andra brigaden stationeras inte permanent i Baltikum, men kommer att förvara sin tunga utrustning där.

- Då kan vi flyga in brigadens trupper till Europa och de kan använda den utrustning som väntar på dem, säger Jack Hillmeyer från USAs representation till Nato i Bryssel, skriver Lännen Media.

Till utrustningen hör kring 500 pansarfordon, inklusive stridsvagnar.

Den amerikanska närvaron i Europa stiger alltså från en brigad i Italien och en i Tyskland till sammanlagt fyra brigader.

USA har länge varit aktivt i Baltikum

Det här är ett direkt svar på det i Östeuropa upplevda hotet från Ryssland. Strategin nämns i två av president Barack Obamas försvarsåtgärder i budgeten för år 2017.

Formellt handlar det inte om att placera permanenta brigader i Baltikum eftersom trupperna byts ut med jämna mellanrum till soldater från olika amerikanska styrkor.

Obamas strategi för Baltikum går ändå ut på att amerikanska soldater alltid finns närvarande i alla tre länder.

Det handlar om president Obamas sista försvarspolitiska budget och den väntas godkännas av republikanerna i kongressen.

Amerikanska trupper har i flera år regelbundet deltagit i övningar i de baltiska länderna. Också andra Nato-allierade är periodvis närvarande i Baltikum.

Till exempel i juni ordnar Estland stora övningar tillsammans med 1600 soldater från Nato-länder.

Före det, i maj, ordnas övningar där soldater och personal från Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Belgien, USA och Kanada deltar, liksom finska stabsofficerare.

Tyskland placerar ett helt kompani i Estland över hela sommaren. Spanien ansvarar för tillfället för övervakningen av det baltiska luftrummet, men i maj övertar Storbritannien det ansvaret.

Storbritannien levererade också ammunition till Estlands amerikanska pansarvärnsrobotsystem Javelin i mars.

- Nu kan vi förstöra en hel brigad av fiendens stridsvagnar, säger den estniska majoren Risto Pärtel till nyhetsportalen Delfi.ee.

I december fick det estniska försvaret Mistral 3-luftvärnsrobotar från Frankrike.

Också Lettland och Litauen får samma sorts militärt stöd av sina Nato-allierade på samma sätt som Estland.

Niinistö: Bra för oss också

Försvarsminister Jussi Niinistö säger till Lännen Media att utvecklingen gynnar också Finland.

- Det här är Natos och USAs signal åt Ryssland att de tar försvaret av Baltikum på allvar, säger han och tillägger att det är bra också för Finland.

Men det finns en risk för ny upprustning i hela regionen, menar han.

I Estland har många experter varnat för att hotet från Ryssland i år är större än tidigare.

Som ett vanligt argument nämns att det är Obamas sista år vid makten och att det lönar sig att utnyttja hans svaghet.

Dessutom ordnas det OS i år. Ryssland har förr utnyttjat uppmärksamheten kring stora sportevenemang för att agera mer i skuggan. Till exempel började kriget mot Georgien år 2008 under öppningsceremonin till OS i Peking.

Den värdekonservativa estniska parlamentarikern Martin Helme sa nyligen till Svenska Yle att han tror att Ryssland planerar att angripa flera länder, också Estland och Finland, i slutet av sommaren.

 • Forskare: Vårdbehovet ökar inte förrän på 2030-talet

  Djärvare ledarskap efterlyses.

  Tre forskare vid Aalto-universitetet efterlyser ett djärvare ledarskap och betydliga kostnadsnedskärningar inom social- och hälsovården. Enligt forskarna bygger den aktuella social- och hälsovårdsreformen på en felaktig premiss om ett vårdbehov som konstant ökar. Vårdbehovet ökar först på 2030, säger forskarna.

 • Misstänkt handgranat hittad i Kista

  Området är avspärrat.

  Ett misstänkte föremål har hittats i närheten av polishuset på Kista torg i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Det ska röra sig om en handgranat och bombgruppen sägs vara på väg.

 • Ont i snoppen efter första gången

  Ont i snoppen och sår på förhuden. Vad göra?

  För några dagar sedan blev jag av med oskulden, utan kondom. Nu när jag ska runka gör det ont när jag drar tillbaka förhuden. Jag har dessutom sår på snoppen, längst ut på förhuden. Vad kan det här bero på?

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Misstänkt handgranat hittad i Kista

  Området är avspärrat.

  Ett misstänkte föremål har hittats i närheten av polishuset på Kista torg i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Det ska röra sig om en handgranat och bombgruppen sägs vara på väg.

 • Besvikna greker om Tsipras: Han sålde oss hopp – men det infriades aldrig

  År 2015 gav Tsipras löften om en bättre framtid.

  Den karismatiske vänstermannen i Grekland, Alexis Tsipras, gav löften om en bättre framtid när han i januari 2015 blev premiärminister efter en jordskredsseger. Drygt två år senare har stödet för Tsipras och hans parti Syriza rasat och många greker känner sig lurade. Livet blev inte bättre – snarare tvärtom.