Hoppa till huvudinnehåll

Fler amerikanska soldater än väntat ska skydda Baltikum

Nato har skickat amerikanska trupper till Estland.
Nato har skickat amerikanska trupper till Estland. Bild: Yle/ Ahti Kaario pansarkompani

Lännen Media skriver att USA placerar två brigader i Baltikum med upp till 9000 soldater. De nya brigaderna ska kunna sättas i strid på några dagars varsel. Hittills har den amerikanska närvaron bestått av ett kompani på ungefär 150 man per land i Estland, Lettland och Litauen.

I slutet av mars meddelade USA att en ny brigad ska placeras i östra Europa som en del i Natos ökade närvaro i regionen. Placeringsorten blir antagligen någonstans i Baltikum.

Nu säger USA:s representation vid Natos huvudkontor i Bryssel att det blir en till. Den andra brigaden stationeras inte permanent i Baltikum, men kommer att förvara sin tunga utrustning där.

- Då kan vi flyga in brigadens trupper till Europa och de kan använda den utrustning som väntar på dem, säger Jack Hillmeyer från USAs representation till Nato i Bryssel, skriver Lännen Media.

Till utrustningen hör kring 500 pansarfordon, inklusive stridsvagnar.

Den amerikanska närvaron i Europa stiger alltså från en brigad i Italien och en i Tyskland till sammanlagt fyra brigader.

USA har länge varit aktivt i Baltikum

Det här är ett direkt svar på det i Östeuropa upplevda hotet från Ryssland. Strategin nämns i två av president Barack Obamas försvarsåtgärder i budgeten för år 2017.

Formellt handlar det inte om att placera permanenta brigader i Baltikum eftersom trupperna byts ut med jämna mellanrum till soldater från olika amerikanska styrkor.

Obamas strategi för Baltikum går ändå ut på att amerikanska soldater alltid finns närvarande i alla tre länder.

Det handlar om president Obamas sista försvarspolitiska budget och den väntas godkännas av republikanerna i kongressen.

Amerikanska trupper har i flera år regelbundet deltagit i övningar i de baltiska länderna. Också andra Nato-allierade är periodvis närvarande i Baltikum.

Till exempel i juni ordnar Estland stora övningar tillsammans med 1600 soldater från Nato-länder.

Före det, i maj, ordnas övningar där soldater och personal från Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Belgien, USA och Kanada deltar, liksom finska stabsofficerare.

Tyskland placerar ett helt kompani i Estland över hela sommaren. Spanien ansvarar för tillfället för övervakningen av det baltiska luftrummet, men i maj övertar Storbritannien det ansvaret.

Storbritannien levererade också ammunition till Estlands amerikanska pansarvärnsrobotsystem Javelin i mars.

- Nu kan vi förstöra en hel brigad av fiendens stridsvagnar, säger den estniska majoren Risto Pärtel till nyhetsportalen Delfi.ee.

I december fick det estniska försvaret Mistral 3-luftvärnsrobotar från Frankrike.

Också Lettland och Litauen får samma sorts militärt stöd av sina Nato-allierade på samma sätt som Estland.

Niinistö: Bra för oss också

Försvarsminister Jussi Niinistö säger till Lännen Media att utvecklingen gynnar också Finland.

- Det här är Natos och USAs signal åt Ryssland att de tar försvaret av Baltikum på allvar, säger han och tillägger att det är bra också för Finland.

Men det finns en risk för ny upprustning i hela regionen, menar han.

I Estland har många experter varnat för att hotet från Ryssland i år är större än tidigare.

Som ett vanligt argument nämns att det är Obamas sista år vid makten och att det lönar sig att utnyttja hans svaghet.

Dessutom ordnas det OS i år. Ryssland har förr utnyttjat uppmärksamheten kring stora sportevenemang för att agera mer i skuggan. Till exempel började kriget mot Georgien år 2008 under öppningsceremonin till OS i Peking.

Den värdekonservativa estniska parlamentarikern Martin Helme sa nyligen till Svenska Yle att han tror att Ryssland planerar att angripa flera länder, också Estland och Finland, i slutet av sommaren.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Utrikes