Hoppa till huvudinnehåll

Kan en politisk Slush ändra gamla strukturer?

Anders Adlercreutz och Anna-Maja Henriksson.
Anders Adlercreutz och Anna-Maja Henriksson. Anders Adlercreutz och Anna-Maja Henriksson. Bild: Yle Anna-Maja Henriksson,Anders Adlercreutz,sfp,SFP,Svenska folkpartiet i Finland

Samlingspartiets tidigare partisekreterare Taru Tujunen föreslår i dagens HBL att ett politiskt startup-klimat skulle behövas för att få ny fart i politiken. Men hur svårt är det egentligen att ändra politiska strukturer? SFP:s ordförandekandidater säger sina åsikter.

Samtidigt som vår värld förändras i allt snabbare takt, agerar politikerna enligt gamla strukturer.

Om vårdreformen till exempel hade planerats från ett tomt bord hade resultaten sett helt annorlunda ut än vad de gör i dag. Så skriver HBL ("Bubblan spricker när som helst") på fredagen och det är Taru Tujunen står för åsikten.

Tujunen jobbade tidigare som partisekreterare för Samlingspartiet och är känd för att vara spindeln i nätet under en tid då det gick riktigt bra för Samlingspartiet.

Nu försöker hon återigen röra om i den politiska grytan, den här gången i rollen som vd vid kommunikationsbyrån Ellun Kanat.

Tujunen frågar om det inte kunde födas ett politiskt startup-klimat också ur partierna, som skulle utmana de gamla koncepten.

Carl Haglund tappade tron på politiken

En förnyelse skulle kanske behövas, med tanke på hur frustrerad Carl Haglund och många andra politiker har känt sig den senaste tiden.

Carl Haglund meddelade i påskas att han tänker lämna ordförandeposten i SFP, eftersom han har tappat tron på politiken. Men hur ställer sig de kandidater som hittills har lovat ställa upp i SFP:s ordförandeval, till Tujunens förslag om ett uppstarts-klimat?

- Jag förstår på ett sätt nog att Tujunen är ute efter att ruska om. Det ligger säkert också i hennes intresse i den nya roll hon har som vd för ett kommunikationsbolag, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson och fortsätter med att säga att vi behöver både och. Politiken måste visserligen anpassa sig till förändringen i samhället, förklarar hon, men det behövs också en bra grund att stå på i en värld med så mycket förändring.

- Vi klarar inte av att hantera flyktingfrågor eller klimatfrågor utan ett oerhört brett samarbete inom världssamfundet. Det är därför som det politiska samarbetet behövs ännu mer i dag än vad det någonsin har gjort tidigare, säger Henriksson.

Vårdreformen ett exempel på gamla strukturer

SFP:s riksdagsledamot och ordförandekandidaten Anders Adlercreutz tycker att det finns en hel del sanning i Tujunens resonemang. Han nämner vårdreformen som en av de större källorna till frustration inom politiken, där den politiska diskussionen alltför ofta har utgått ifrån partiernas egna behov och hur de ser på sin maktposition.

- Utgångspunkten för partiets arbete kan ju inte vara det att vi försöker befästa vår nuvarande position. Man kan ju inte se makten som självändamålet utan man ska samhällsutvecklingen som självändamålet, säger Adlercreutz.

Adlercreutz har själv sagt att han ställer upp i ordförandekampen eftersom han anser att partiet behöver en ledare med vision, kreativitet och professionell kompetens. Helt enkelt är det ändå inte att vara kreativ i politiken, medger Adlercreutz.

- Ju bättre cementerade de gamla strukturerna är, desto mindre rörelsefrihet har man ju (som politiker). Det kommer man inte ifrån, säger han.

"Man får inte vara rädd för konflikter"

Men Adlercreutz ser inte en politisk förändring som omöjlig. Det är partiledarnas ansvar att bryta de gamla strukturerna i politiken, anser han.

Om Adlercreutz vinner ordförandevalet vill han satsa på att medvetet skapa inre strukturer som leder till att olika tankar lyfts fram och får en klar plattform inom partiet. Här ser han redan ungdomspartierna som en viktig röst. Att inte vara rädd för konflikter ser han som en viktig lösning för rasera de gamla strukturerna.

- Ett sätt är att man inte ska vara rädd för olika åsikter och åsikter som inte följer partiets linje. Man borde kanske medvetet skapa motpoler i partiet.

Tålamod och goda relationer viktigt

För att inte gå samma öde till mötes som Carl Haglund, påminner Henriksson om att ha tålamod och att bygga de personliga relationerna.

- Det handlar om att man sätter sig ner med sina kollegor i de andra partierna och försöker fundera hur man tillsammans kommer vidare. Har man kommit överens om en sak så måste man lita på att det också håller. Där har det ju fallerat tidigare, säger Henriksson.