Hoppa till huvudinnehåll

"Kommunerna borde få igång planeringen inför vårdreformen"

Vårdpersonal på sjukhus.
Vårdpersonal på sjukhus. Bild: Kalevi Rytkölä / Yle vårdpersonal

Planeringen inför vårdreformen borde komma igång på allvar i Österbotten även om mycket ännu är oklart. Karleby och Seinäjoki har kommit mycket längre än Vasa, anser Kim Berg som är huvudförtroendeman för de Tehy-anställda vid centralsjukhuset i Vasa.

I Vasa ordnades Tehydagar onsdag till torsdag den här veckan och centralsjukhusets möjlighet att bli ett fulldejoursjukhus var förstås en viktig fråga liksom ambulanstransporterna i framtiden.

Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på centralsjukhuset i Vasa.
Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på centralsjukhuset i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist kim berg

Ingen ny information om fulldejourverksamheten

Från Tehyhåll anser man inte att det kom någon ny information om den viktiga fulldejourfrågan för Vasa del när regeringen informerade om läget i veckan. Många frågetecken kvarstår.

- Planeringen borde komma igång, vi vet att social-och hälsovården och specialsjukvården samordnas, det här är också en viktig fråga möjligheterna för Vasa att få fulldejourstatus, säger Kim Berg.

- Det ser inte bra ut om kommunerna och politikerna i Österbotten inte kan samarbeta och föra planeringen vidare som i Karleby och i Seinäjoki.

- Det var inte så länge sedan centralsjukhuset tog över ambulansverksamheten, vad betyder överföringen till samarbetsområdet runt Åbo universitetssjukhus för personalens del, frågar sig Kim Berg.