Hoppa till huvudinnehåll

Lypaelever och musiker uppträder för välgörenhet

kör och dirigent
Musiklärare Magnus Strandvik dirigerar kören kör och dirigent Bild: YLE/Stefan Paavola lyceiparkens skola

Soundcheck är på gång. Elever sjunger upp sig. Det mesta börjar vara klart för "Lypa vill väl" - välgörenhetskonserten för asylsökande.

Musikläraren i Lyceiparkens skola Magnus Strandvik samlar ihop körmedlemmarna samtidigt som trummisen Mikael Snåre riggar upp i bakgrunden, någon stämmer sin gitarr.

Fredagen den 8 april smäller det. Klockan 18 stiger elever och musiker upp på scenen för att ge en välgörenhetskonsert. De insamlade pengarna används till att köpa böcker åt de asylsökande i Borgå.

två män
två män Bild: Yle/Stefan Paavola övning

"Alla ställde gärna upp"

Paolo Ribaldini, som blev känd för den stora allmänheten då han deltog i Voice of Finland, sjunger den legendariska The Police-låten Message in a Bottle tillsammans med Lypaeleven Julia Halttunen.

Klaus Suhonen, sångare och låtskrivare i Borgåbandet Hans on the Bass, sjunger Dire Straits-låten Sultans of Swing. Medverkar gör också Borgåmusikern Roland Wikstén på bas.

Musiklärare Magnus Strandvik säger att det inte var svårt att få till exempel Paolo Ribaldini att ställa upp.

- I Finland finns det goodwill. När man berättar att det är en välgörenhetskonsert och med unga elever så ställer människor upp, säger han.

Bra akustik och Bon Jovi

Ellen Grönlund ska delta i flera av numren. Hon sjunger och spelar piano.

Både Ellen Grönlund och Magnus Strandvik litar på tekniken och gillar akustiken i salen.

flicka vid flygel
flicka vid flygel Bild: Yle/Stefan Paavola grand i borgå

- Det är jättefint att vi som skola kan komma hit och att det finns en sådan här fin sal i Borgå där musiken kan ljuda jättefint, säger Magnus Strandvik.

På programmet står allt från virtuotiskt pianospel till pop och rock. Som en speciell godbit nämner Magnus Strandvik Bon Jovis låt Runaway.

- Eleverna har själva valt låtarna, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland