Hoppa till huvudinnehåll

Mediepodden: Världens största avslöjande

Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden
Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Bild: Svenska Yle / grafik Johan Lindström poddsändning

Den här veckan har en av världens största avslöjanden kablats ut av journalister över hela världen. Advokatbyrån Mossec Fonseca har gett skatteparadisen ett ansikte och fått en egen internationell hashtag: #panamapapers.

Bland Svenska Yles användare har kommentarerna efter de grävande journalisternas avslöjande pendlat mellan hyllningar och stark kritik mot att man gör en stor sak av någonting som inte entydigt kan uppfattas som olagligt.

I blogginlägg och på sociala medier har läckan och rapporteringen också kritiseras av flera namnstarka personer. Craig Murray, före detta brittisk ambassadör i Uzbekistan, författare och journalist, har ifrågasatt journalistnätverket ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) och framförallt deras finansiering, som enligt Murray, kommer från amerikanska storbolag.

Det här är enligt Murray ett tänkbart svar på frågan om varför så få västerländska politiker och företagspampar avslöjats i samband med läckan.

På sociala medier har bland annat föredetta Yle-vd:n Mikael Jungner uttryckt sitt missnöje över Yles sätt att rapportera om panamapappren. Jungner låter påskina att man suger på en karamell som egentligen inte är så söt.

Jungner ställer sig också en aning kritisk till att han måste vänta en hel vecka på nästa MOT eller Spotlight-program för att få höra vilka finländare som hittats i panamapappren.

Den finlandssvenska mediepodden tacklar kritiken och hyllningarna kring panamapappren. Det blir också diskussion om jobbet bakom ett avslöjande av den här magnituden och hur man lyckas hålla allting hemligt fram till publicering.

Mediepodden tar också upp följderna panamapappren fått med allt från folk som lämnat Nordea i protest till den avgående isländska ministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Och framförallt huruvida det här bara är toppen av ett isberg och om vi kan förvänta oss flera läckor av den här typen i framtiden.

Den finlandssvenska mediepodden är ett samarbete mellan KSF media och Svenska Yle