Hoppa till huvudinnehåll

Nästan 30 000 ton vete från Ingå till Spanien

Fodervete ska lastas på fartyg i Ingå hamn.
Fodervete lastas på fartyget Chise Bulker i hamnen i Ingå. Fodervete ska lastas på fartyg i Ingå hamn. Bild: Yle/Tove Virta spannmål,vete avena nordic grain ingå hamn

Den här veckan lastas den första båten med vete från Ingå hamn. Spannmålshandlaren Avena Nordic Grain exporterar 27 500 ton vete från Ingå till Spanien.

Den mängd vete som lastas på fartyget motsvarar cirka 700 långtradare. Det här är det första skördeåret som Avena tar emot större mängder spannmål i de egna lagren i hamnen.

Det är frågan om fodervete för djur.

Lastbil kör fodervete i Ingå hamn.
Lastbilar kör vete från spannmålshallarna i Ingå hamn till fartyget som väntar på att lastas. Lastbil kör fodervete i Ingå hamn. Bild: Yle/Tove Virta spannmål,fodervete i ingå hamn

Jordbrukaren Markku Artjoki från Nummi-Pusula var en av många som i dag var med i Ingå hamn då fartyget lastades med vete.

Fodervete ska lastas på fartyg i Ingå hamn.
Skopan väntar på att få föra över vetet i fartyget. Fodervete ska lastas på fartyg i Ingå hamn. Bild: Yle/Tove Virta spannmål,vete avena nordic grain ingå hamn

Fodervete lastas på fartyg i Ingå hamn.
Dags att föra över vetet i fartyget. Fodervete lastas på fartyg i Ingå hamn. Bild: Yle/Tove Virta ingå hamn

Artjoki har två långtradarlass med höstvete ombord på M/V Chise Bulker.

- Jag har tidigare fört spannmål till Nådendal, nu har jag hälften kortare väg.

50 000 ton i år

Avena har också tidigare exporterat spannmål från Ingå hamn. Exporten av korn började redan i fjol och gick till Mellaneuropa.

Det här är första gången som en så här stor mängd exporteras på en gång via Ingå hamn.

Kaija Viljanen är vd för Avena Nodic Grain.
Kaija Viljanen, vd för Avena Nordic Grain. Kaija Viljanen är vd för Avena Nodic Grain. Bild: Yle/Tove Virta kaija viljanen,Avena nordic grain

Avenas vd Kaija Viljanen berättar att man har som mål att exportera 50 000 ton spannmål det första året, sedan ska mängden växa.

- Vi får se hur vi utvecklas, det här är första skördeåret i hamnen.

Det har också importerats rybs och raps från Baltikum till Avenas oljepresseri. Den nuvarande inhemska oljeväxtodlingen räcker inte till för att täcka presseriets behov av råvaror.

En investering på nästan två miljoner euro

I januari 2015 berättade Avena att man investerar 1,8 miljoner euro i spannmålsmottagning, lager och exportverksamhet i Ingå hamn. De tre spanmålslagren invigdes i augusti 2015.

Fartyget Chise Bulker exporterar fodervete från Ingå till Spanien.
M/V Chise Bulker i Ingå hamn. Fartyget Chise Bulker exporterar fodervete från Ingå till Spanien. Bild: Yle/Tove Virta fartyg chise bulker

Fartyget M/V Chise Bulker är nästan 180 meter lång och nästan 30 meter brett. Fartyget är byggt år 2014 och ägs av det danska bolaget Lauritzen Bulkers.

Fartyget kom till Ingå den 4 april och avgår på måndag.