Hoppa till huvudinnehåll

Sockrets olidliga lätthet

Matilda Gyllenberg
Matilda Gyllenberg Bild: Yle/Parad Media efter nio

På nöjesfälten äter man våfflor och spunnet socker. Inomhusparkernas matdiskar saknar god och vettig mat men dignar av slush puppies och bullar. Barnkalas ska vi inte ens tala om.

En dag på stan kröns av en glass. Har man filmkväll ska det stå en skål med lösgodis på soffbordet.

Man kan inte ens gå till simhallen utan att syltmunkarna skriker efter barnens uppmärksamhet från sina glashyllor.

Sockret är närvarande i allt som är roligt och mysigt. Barnen lär sig att förknippa fina stunder med snask.

Det här vet vi alla. Om det nu är så hemskt så är det väl bara att säga stopp och låta bli?

Tänk om man inte fick hota med indraget lördagsgodis? Vad skulle man ha för vapen kvar?

Men det går inte, för det är så LÄTT att göra saker roligare och göra barnen gladare med hjälp av sötsaker.

Föräldrar har gjort sig totalt beroende av sockerkortet i sin uppfostran och klarar sig inte utan det. Tänk om man inte fick hota med indraget lördagsgodis? Vad skulle man ha för vapen kvar? Om man inte fick muta med glass om barnen lovar bete sig?

Det största och viktigaste verktyget i lådan skulle tas i från oss.

Det sades i en finsk film, jag kommer inte ihåg vilken, att fram till tretton års ålder lever man för att få godis, och efter det lever man för att få sex. Ganska klokt sagt.

Barnen har ännu svårare att kontrollera sina impulser än vuxna. Ändå borde de klara av att med huvudet kallt gå förbi tunga, färgglada, sockerstinna godishyllor med läckerheter utplacerade i ögonhöjd. Det är ju som att utsätta heroinister för att passera vita berg av heroin varje dag. Och förvänta sig att de snällt ska låta bli frestelserna.

Men det finns inga planer på att göra sockret mindre lättåtkomligt – tvärtom. Tobak och alkohol är belagda med högre skatt eftersom de är skadliga, men skatten på godis och glass försvinner nästa år. De här produkterna blir ännu billigare och lättare att ta till när verktygen inte räcker till.

Fram för skadeskatt och varningstexter på chokladplattorna, och göm dem längst bak i butiken på översta hyllan med samma.

Efter Nio om socker, måndagen den 11 april i Yle Fem samt på Arenan.