Hoppa till huvudinnehåll

Teatergruppen Blaue Frau älskar att ifrågasätta

Joanna Wingren och Sonja Ahlfors från teatergruppen Blaue Frau
Joanna Wingren och Sonja Ahlfors från teatergruppen Blaue Frau Joanna Wingren och Sonja Ahlfors från teatergruppen Blaue Frau Bild: Yle/Peter Lüttge joanna wingren,Sonja Ahlfors

Det är aldrig så lätt att beskriva den feministiska teater- och performancekultgruppen Blaue Frau som har en helt egen position på det finländska teaterfältet.

Blaue Frau och Teater Viirus Jag är din flickvän nu
Blaue Frau och Teater Viirus Jag är din flickvän nu Blaue Frau och Teater Viirus Jag är din flickvän nu Bild: Lina Enlund blaue frau

När jag själv försökte det, att beskriva Blaue Frau alltså, märkte jag att mina ord inte riktigt ville räcka till. Det händer sannerligen inte så ofta. Men varför skall jag beskriva dem? När de kan göra det bäst själv. Så här skriver de i sin inbjudan till sitt elvaårskalas:

"Vi har kultförklarat oss själva och skrivit in oss i Wikipedia. Ingen jävel skall definiera oss och vår konst. Vi lever i vårt parallelluniversum. I ert universum finns ett språk och där finns strukturer, för fattiga och gammaldags för att beskriva oss.

Vi beskriver oss själva. Ingen annan har rätt att göra det. Episkt. Beyond Hybris. Det här är Blaue Frau 3.0.

Vi har utfört storverk. Historien börjar och slutar med Blaue Frau. Vi befinner oss inte i er linjära tidsuppfattning. Vi befinner oss i Blaue Frau tid. Välkomna till något ni antagligen kallar ”elektro-pop-konsert”. Vi kallar det Blaue Frau. Ni kanske säger att vi försöker ta oss rätten att skriva historien. Vi säger att vi är Blaue Frau. Ni uppfattar att vi skriver våra memoarer. Det gör vi kanske. Men mest av allt är vi Blaue Frei."

§11

När andra grupper firar sina första tio år, firar de sina första elva. Varför inte? Elva är ett galet tal. På medeltiden sade man einlif. Einlif betyder rest ett. Einlif är det som blir kvar när man har räknat bort tian.

I den germanska kulturkretsen är elva förryckthetens tal. Karnevalen börjar den 11.11 kl 11:11.

Studenterna på 1800-talet hade en egen öllag. Öllagets 11 paragraf hette på latin porro bibitur det vill säga vi skall supa vidare.

Feministiska och roliga

Det är alltid lika roligt att träffa Sonja Ahlfors och Joanna Wingren som är Blaue Frau. De är fnissiga, elokventa, trevliga, öppna, samspelta, feministiska, analytiska, elaka och, framför allt, ifrågasättande. De är så ifrågasättande att ifrågasätta är deras älsklingsverb. Försök räkna ordet i filmklippet ovan.

Foto från Wall to Wall
Blaue Frau: Wall to Wall Foto från Wall to Wall Bild: Sebastian Johansson wall to wall

Jag pratar som alltid om dittan och dattan med dem. Deras svar är mångordiga. Som alltid. Vi skrattar mycket. Som alltid.

Jag tror att det blir hur roligt som helst att gå och se på Electro-Art-Pop Concert Performancen 11. Därför att det aldrig blir tråkigt när Blaue Frau sätter upp någonting. Till och med när de vill vara tråkiga på scen är de inte tråkiga. Fråga mig inte hur de lyckas med konststycket.

Sonja Ahlfors i Blaue Frau do Paul Auster
Blaue Frau do Paul Auster Sonja Ahlfors i Blaue Frau do Paul Auster Bild: Blaue Frau/Timo Wright blaue frau do paul auster,Sonja Ahlfors

Jag är inte alltid överens med dem. De tänjer på gränserna. Då blir det ibland som det blir. Konstigt nog är de som bäst när jag är minst överens med dem. När jag vill säga nej men inser att jag måste säga ja. Blaue Frau är bra.

De är fräscha och innovativa. Stöddiga och provokativa. Blaue Frau iz in da House! Var är du?

Läs också