Hoppa till huvudinnehåll

Division 1 är inte ett självändamål för GrIFK

Jonas Britschgi och Petter Meyer klickar.
Jonas Britschgi och Petter Meyer spelar för GrIFK också i division ett. Jonas Britschgi och Petter Meyer klickar. Bild: Yle / Rasmus Öhberg jonas britschgi

Grankulla IFK spelade i division ett senast år 2008. Att åka ner tillbaka till division två är inte ett mardrömscenario, enligt viceordförande Mikael Nyberg.

- Det gäller att hålla sig i förbundets serier för att kunna hålla i egna juniorer. Förutom att representationslaget är i ettan eller tvåan så vill vi ha A- och B-juniorerna i förbundets serier. Om du inte har en tillräckligt bra nivå på verksamheten så blir du av med dina juniorer och det är en spiral som tar dig i botten, påpekar Nyberg.

Ifjol var GrIFK klart bäst i den västra zonen i division två. I playoff krossade GrIFK Klubi-04 med 8-1. Laget i ettan är ungefär densamma som ifjol i tvåan.

- Det är vår tolfte säsong i ettan och inte har vi någonting emot att det blir en trettonde nästa år. Vi har inte som mål att stiga till ligan men det är definitivt inte ett mål att falla ur serien.

I Grankulla är faciliteterna i skick för spel i division ett, men på vintrarna kunde träningsmöjligheterna vara bättre.

- Vi har en uppvärmd konstgräsplan och det kommer sämre tider under vintern då den inte går att använda. Vi har ett hallprojekt på gång som vi undersöker för tillfället. Vi liksom alla andra, med undantag för HJK, är beroende av vad kommunen är beredd att satsa. Vi är där och ber om saker och ting och så ser vi hur det går.

Enligt Nyberg är det svåra tider ekonomiskt för finsk fotboll och grenen överlag.

- Visst är det utmanande att samla ihop pengar. Vi har ju både Fifa som gör PR för fotbollen och finska landslagets prestationer på senare tiden som hjälper vardera till förstås, konstaterar Nyberg sarkastiskt.