Hoppa till huvudinnehåll

Finland klart för EM-kval: "Stor grej för oss"

Teemu Tamminen var Finlands bästa målskytt i Karis.
Teemu Tamminen var Finlands bästa målskytt i Karis. Teemu Tamminen var Finlands bästa målskytt i Karis. Bild: Yle/Patric Westerlund Teemu Tamminen

Det sprakade inte om Finland, men det var aldrig någon tvekan om att det skulle bli en EM-kvalplats. Det hade varit tungt att missa kvalet och tvingas gå långa vägen, säger tränaren Kaj Kekki.

Inför dubbelmötet med Luxemburg sade Finlands förbundskapten Kaj Kekki att det skulle bli en tuff uppgift för Finland. I potten fanns en plats i EM-kvalet.

I torsdagens bortamatch gjorde Finland en stabil insats. Tack vare 28–23-segern hade Finland ett kalasläge att avancera till EM-kvalet.

I lördagens avgörande retur i Karis blev det tajt. I paus ledde Finland med en boll, men i den andra halvleken lyckades Luxemburg vända. Gästerna hade i ett skede ledningen med ett par mål och var på väg att skapa rejäl nerv.

"Bra för självförtroendet"

Det blev ändå aldrig speciellt spännande. Finland gjorde några enkla mål och de sista minuterna blev en ren defilering mot slutsignalen.

– Första matchen var riktigt bra för finländsk del. På individnivå var Teemu Tamminen och Miro Koljonen bra i båda matcherna, säger Yle Sportens expert Olle Stenius.

– Men i dag gjorde Finland inte mer än vad som behövdes. Det är ändå en positiv upplevelse och bra för självförtroendet.

Lottning på torsdag

Finland är därmed klart för EM-kvalet. Kvalgrupperna lottas på torsdag.

Finlands förbundskapten Kaj Kekki säger att det här är viktigt för finländsk handboll.

– Det var nervöst, men det viktiga var att vi gick vidare. Det är en stor grej för oss. Det hade varit tungt att missa kvalet och tvingas gå långa vägen. Det här hjälper oss mycket för framtiden.

Resultat:
Finland–Luxemburg 27–29 (12–11)
Finlands mål: Teemu Tamminen 11, Robin Sjöman 4, Roni Syrjälä 4, Miro Koljonen 3, Nico Rönnberg 3, Benny Broman 1, Andreas Rönnberg 1.
Totalresultat: 55–52.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport