Hoppa till huvudinnehåll

Forskare riktar skarp kritik mot Nordea

Nordeas blåa logga på ett stenhus.
Nordeas blåa logga på ett stenhus. Bild: EPA/MAURITZ ANTIN Nordea,nordea bank

Forskaren i grå ekonomi, Markku Hirvonen, riktar skarp kritik mot storbanken Nordea och kopplingarna till skatteparadis.

– Det är svårt att säga i vilken utsträckning Nordeas högsta ledning har varit medveten om kopplingarna.

Hirvonen blev inte överraskad av de finländska namnen i Panamapappren.

Han säger också att Nordeas ledning måste ha varit medveten om att det förekom en verksamhet som gick ut på att erbjuda skatteparadistjänster, sade Hirvonen i dag i Yles morgon-tv.

– Jag har länge varit av den uppfattningen att Nordeas kontor i Luxemburg har varit en bra kontakt för sådana som vill undvika att betala skatt i Finland.

Enligt Hirvonen I kan det i enskilda fall även handla om brott.

– Situationer där Nordea har krävt att man ändrar avtal i efterhand tyder på att det kan ha handlat om något slag av brott.

Miljardlån från Nordeas Luxemburgenhet till Finland

Finländska kunders betydelse för Nordeas enhet i Luxemburg är betydligt större än vad banken hittills låtit förstå. Bankenheten har beviljat lån för närmare två miljarder euro till kunder i Finland.

Den här summan är 20 gånger större än vad som beviljats till exempelvis Sverige. Uppgifterna är tagna från Nordeas Luxemburgkontors bokslut för år 2014.

Enligt Nordea har det stora lånebeståndet till Finland att göra med ”några betydelsefulla företags- och privatkunder”.

De nya uppgifterna visar också att flera bolag i Luxemburg som ägs av finländare har verkat på samma adress som Nordeas Luxemburgkontor. Bolagen grundades redan under Nordeas föregångare Meritas tid.

Nordea har hittills uppgett att man inte har några uppgifter om grundade företag för finländska kunders räkning. Nordeas Finlandschef Ari Kaperi sade så sent som i måndags att Nordeas Luxemburgkontor huvudsakligen betjänar internationella kunder och inte nordiska eller finländska kunder.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes