Hoppa till huvudinnehåll

Kvinna som fick hjärtinfarkt i Mexiko har avlidit

droppställning
droppställning Bild: YLE/Rolf Granqvist infusion

Kvinnan avled i Mexiko. Ambulansflyget som försäkringsbolaget hade utlovat hann inte organiseras i tid.

Den 59-åriga kvinnan som varit på semesterresa i Mexiko fick en hjärtinfarkt för cirka tre veckor sedan och avled tidigt på fredagsmorgonen, berättar kvinnans dotter på sin Facebooksida.

– Sorgliga nyheter. Min mammas krafter räckte inte längre och hon avled tidigt på morgonen i Mexiko. De anhöriga önskar nu att de i lugn och ro får sörja och gå igenom situationen. Det andra tar vi senare, skriver dottern på Facebooksidan som grundats för att samla uppmärksamhet åt fallet.

Skärmdump från Äiti kotiin-facebooksidan som grundats för att få tillbaka den 59-åriga kvinnan från Mexiko.
Skärmdump från Äiti kotiin-Facebooksidan som grundats för att få tillbaka den 59-åriga kvinnan från Mexiko. Skärmdump från Äiti kotiin-facebooksidan som grundats för att få tillbaka den 59-åriga kvinnan från Mexiko. Bild: Facebook Facebook,Mexiko,Kvinna

Kvinnan vårdades först på ett privat sjukhus, men när försäkringsbolaget meddelade familjen att de inte ersätter vårdkostnaderna eller hemresan flyttades hon till ett kommunalt sjukhus.

Försäkringsbolaget meddelade då att eftersom den 59-åriga kvinnan redan led av lungsjukdomen kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, när hon reste till Mexiko gäller inte hennes försäkring.

Under den här veckan meddelade försäkringsbolaget ändå att bolaget kommer att ersätta vårdkostnaderna och flyga hem kvinnan, men hon avled innan flyget hade ordnats.

Kvinnans dotter har fört en synlig kampanj på Facebook för att samla ihop pengar till sin mammas ambulansflyg. Kvinnans situation har även väckt en debatt i finländska medier om försäkringsbolagens villkor.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes