Hoppa till huvudinnehåll

Paavo Arhinmäki till Svenska Yle: Regeringen driver en thatcheristisk politik!

Paavo Arhinmäki
Paavo Arhinmäki Bild: paavoarhinmäki.fi vänsterförbundets ordförande

Vänstern bjuder fortfarande högerregeringen på motstånd. Carl Haglund (SFP) och Jan Vapaavuori (Saml) gråter att politiken är sönder för att de trodde att de kunde köra över arbetarna, säger Paavo Arhinmäki (VF) till Svenska Yle. Regeringen driver en thatcheristisk politik, dundrar Vänsterförbundets avgående ordförande vidare.

Dagens politiska klimat är jobbigt, konstaterar Arhinmäki. SFP:s ordförande Carl Haglund väljer att avgå för att han har tappat tron på politiken, men det är inte därför som Arhinmäki lägger ner ordförandeklubban.

- Nej, jag har inte tappat tron. Vänstern behövs mera nu än på länge både i Finland och hela Europa.

- Nej, jag har inte tappat tron. Jag lever med hela mitt hjärta i politiken. säger Arhinmäki. Vänstern behövs mera nu än på länge både i Finland och hela Europa.

Orsaken till att Arhinmäki stiger av är - enligt honom själv - att han har varit partiordförande i sju år och att han har levt en tredjedel av sitt liv i partistyrelsen.

- Jag bestämde redan för tre år sen att jag inte ställer upp längre, eftersom ledaren borde bytas ut med jämna mellanrum. Men jag kommer att fortsätta i riksdagen och i politiken.

Karikatyrtecknarens syn på Paavo Arhinmäki: Målvakten

Det politiska klimatet i Finland ändras något år före riksdagsvalet 2011. Arhinmäki säger att han såg förändringen då han förde kampanj på pubar och i förorterna.

- Jag minns när hatet mot minoriteterna kom, säger Arhinmäki. Vi talar om rasism, hat mot vänstern, hat mot kvinnor och hat mot svenskspråkiga. Det här hatet kom fram runt 2010 då jag såg ett hat som jag inte hade sett tidigare. Sen dess har jag stridit mot hatet. Det här är väldigt tungt.

Att göra politik i det här samhällsklimatet är tungt, säger Arhinmäki.

- Mänskorna är rädda och jag förstår att dem. Många är rädda för att förlora sitt arbete. Hur ska folk betala bostadslån och leva om de inte har arbete?

Däremot ger Arhinmäki inte mycket för Carl Haglunds och Jan Vapaavuoris påståenden om att politiken har gått sönder.

- Jag tolkar det så att de skulle vilja köra en ännu hårdare högerpolitik, säger han. De är missnöjda för att det finns en tuff vänsteropposition som det inte går att köra över.

De är missnöjda för att de trodde att de kunde köra över arbetarna som Thatcher gjorde. Men vi gör motstånd.

Vänsterförbundet satt med i Katainens så kallade sixpack och lämnade den med buller och bång. Var det en god idé att överhuvudtaget gå med i regnbågsregeringen?

- Jag tror att vi fick mycket mera makt genom att sitta med i regeringen än vad valresultatet i sig gav förutsättningar till. Vi höjde de lägsta bidragen, vi höjde skatterna för de rikaste och sänkte skatterna för de fattigaste. Vi kan se på statistiken att det var färre fattiga och inkomstklyftorna var mindre.

För Arhinmäki är frågan om Vänsterförbundet lämnade regeringen Katainen för sent fel ställd.

- Vi tänker på olika sätt. Du undrar när vi borde ha lämnat regeringen, medan jag säger att vi borde ha vunnit kampen om samfundsskatten.

Du undrar när vi borde ha lämnat regeringen, medan jag säger att vi borde ha vunnit kampen om samfundsskatten.

Arhinmäki drömmer om en rödmylleregering, men förutsättningen är att SDP, VF och De gröna alla gör ett bra val nästa gång.

- Jag hoppas också på Centerns socialliberala falang. Centern har glömt lärofadern Santeri Alkios bud om att alltid först tänka på de fattiga.

Det brukar påstås att Vänsterförbundet består av två falanger: traditionella halarsocialister och citygröna, men Arhinmäki håller inte med.

- Största delen av våra anhängare är rödgröna.

Vem står då Vänsterförbundet närmare SDP eller De gröna. Det beror enligt partiordförande Arhinmäki på vilken politisk fråga vi diskuterar.

- Om vi diskuterar arbetsliv och offentlig service är det SDP som är närmare, men om vi diskuterar värdeliberalism, miljö och basinkomst så är det De gröna.

Om vi diskuterar arbetsliv och offentlig service är det SDP som är närmare, men om vi diskuterar värdeliberalism, miljö och basinkomst så är det De gröna.

Arhinmäki har en favorit i ordförandevalet, men han berättar inte vem det är. Han nöjer sig med att konstatera att det finns tre goda kandidater.

Jari Myllykoski har en traditionell fabriksarbetarbakgrund och är inte speciellt intresserad av miljöfrågor. Li Andersson påminner kanske mest om Arhinmäki som också har varit ordförande för Vänsterunga. Andersson har intresserat sig för ekonomi och utrikespolitik. Aino-Kaisa Pekonen är den andra arbetarkandidaten och är specialiserad på social- och hälsofrågor.

- Det är kanske Myllykoski som vill ändra mest på vår linje, säger Arhinmäki.

Så Li ligger ditt hjärta närmast?

- Nä. Jag tar inte ställning i ordförandevalet. Jag har en egen favorit, men jag berättar inte vem det är.

Diskussionen om hur många vänsterpartier det behövs i Finland poppar upp med jämna mellanrum. Det här är en diskussion som Arhinmäki inte förstår.

- Bägge partiernas medlemmar är mot det, konstaterar han. Om vi tittar på demokratierna i Västeuropa så har alla stater många partier. Det finns många länder där våra systerpartier är större än Socialdemokraterna, till exempel i Grekland och Spanien.

Det finns många länder där våra systerpartier är större än socialdemokraterna, till exempel i Grekland och Spanien.

Skillnaden mellan Vänsterförbundet och De gröna är glasklar, Arhinmäki. De gröna är varken ett arbetarparti och ett vänsterparti.

Är det ett liberalt parti?

- De gröna är ett liberalt centerparti som har många högerinriktade riksdagsledamöter. Jag förstår inte frågan. Varför frågar du inte varför Samlingspartiet och Sannfinländarna inte slår i hop sig?

Varför går de inte i hop?

- Kanske av samma orsaker. I demokratiska länder är det bra att vi har många möjligheter.

Varför frågar du inte varför Samlingspartiet och Sannfinländarna inte slår i hop sig?

Under våren publicerar Yle Nyheter intervjuer med samtliga oppositionsledare. Här kan du titta på hela intervjun med Paavo Arhinmäki. Vi har också talat med SDP:s Antti Rinne, SFP:s Carl Haglund, De grönas Ville Niinistö och KD:s Sari Essayah..

Läs också