Hoppa till huvudinnehåll

Springsteen står upp för transpersoners rättigheter - ställer in konsert

Bruce Springsteen
Bruce Springsteen Bild: epa / Steve Pope bruce springsteen

Musikern Bruce Springsteen protesterar mot den omtvistade toalettlagen som godkänts i delstaten North Carolina och säger att transpersoners rättigheter är viktigare än en rockkonsert.

Den amerikanska musikern Bruce Springsteen har inställt veckoslutets konsert i USA som en protest mot den omtvistade HB2-lagen som godkändes i delstaten North Carolina.

Den republikanske guvernören Pat McCrory undertecknade lagen som förbjuder lokala antidiskrimineringslagar, vilket i praktiken innebär att enskilda kommuner inte själva kan förbättra eller utöka hbtq-personers rättigheter.

HB2-lagen bestämmer exempelvis vilken offentlig toalett transpersoner ska använda.

Enligt lagen får transpersoner inte använda den toalett som stämmer överens med den egna könsidentiteten, utan måste använda den toalett som motsvarar det kön som står i personens födelsebevis.

"Vissa tål inte framsteg"

Springsteen säger sig vilja kämpa mot de krafter som för landet bakåt.

– Vårt land har gett mänskliga rättigheter till alla sina medborgare, men vissa personer kan bara inte tåla framsteg utan vill istället stjälpa dem, säger artisten i sitt pressmeddelande.

– Vissa saker är viktigare än en rockkonsert, och just den här kampen mot fördomar och trångsynhet är en av dem.

Springsteen skulle ha uppträtt i Greensboro i North Carolina. De som köpt biljetter till spelningen kommer att få sina pengar tillbaka.

Stort motstånd mot lagen

HB2-lagen har fått mothugg från olika håll i USA. Bland annat har 120 storföretag skickat ett protestbrev till McCrory för att få honom att ändra sig.

Till exempel har penningöverföringsföretaget Pay Pal avbrutit sin investering värd 3,6 miljoner dollar i North Carolina.

Även sportvärlden har sagt ifrån. Basketligan NBA anser att lagen är diskriminerande och hotar med att inställa all star-matchen som är planerad i delstaten nästa år.

Även NHL-laget Carolina Hurricanes har sagt att det motsätter sig diskriminering och vill garantera att alla deras fans blir bemötta i en respekterande atmosfär.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes