Hoppa till huvudinnehåll

Stenius: Var nödvändigt för trovärdigheten

Robin Sjömans Finland gick vidare till EM-kvalet.
Robin Sjömans Finland gick vidare till EM-kvalet. Robin Sjömans Finland gick vidare till EM-kvalet. Bild: Yle/Patric Westerlund robin sjöman

Yle Sportens handbollsexpert Olle Stenius säger att Finlands avancemang till EM-kvalet var en total nödvändighet för landslaget. ”Annars hade vi inte varit på rätt väg.”

Finland slog Luxemburg med tre bollars marginal i dubbelmötet för att ta sig till EM-kvalet som börjar i höst. Trots det var allt inte så muntert för finländsk del.

En förlust på hemmaplan mot Luxemburg är inget att hänga i julgranen.

– Det är inte pinsamt att förlora hemma mot Luxemburg, men man kan inte vara nöjd. Finland kom inte upp i tillräckligt hög nivå i dag. Vi ska vara nöjda med utgången i dubbelmötet, men inte med spelet, säger Yle Sportens expert Olle Stenius.

Olle Stenius, handbollsexpert för Yle Sporten.
Olle Stenius. Olle Stenius, handbollsexpert för Yle Sporten. Bild: Yle / Kristian Karlsson. olle stenius

Rönnberg gav trygghet

Stenius ger Teemu Tamminen, Miro Koljonen, Roni Syrjälä samt kantspelarna plus i kanten. Däremot är han kritisk till försvarsspelet.

– Försvarsmässigt saknas många viktiga kuggar och defensiven var skakig i det här dubbelmötet. Och då vet vi att det har jobbats mycket med försvarsspelet. Till deras försvar ska väl tilläggas att många spelare bytts ut, säger Stenius.

– Framåt var det stabilare än i VM-kvalet. Andreas Rönnberg ger en annan trygghet.

Matcher att lära sig av

Att Finland finns med i det kommande EM-kvalet ser Stenius som en total nödvändighet för framtiden. Förbundskaptenen Kaj Kekkis målsättning ligger i en EM-biljett 2020. Då utökas antalet deltagande lag till 24.

– Jag tycker för trovärdighetens skull att det var nödvändigt att gå vidare. Om det skulle ha blivit förlust mot Luxemburg, skulle man inte ha varit på rätt väg för att ta en EM-plats 2020.

– Dessutom är det den typ av matcher landslaget får nu som man ska lära sig från och i förlängningen kunna vinna för att ha något i EM 2020 att göra.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport