Hoppa till huvudinnehåll

Hangöpolitiker: Regeringen bestraffar kommunerna

Åsa A Westerlund undersöker en fot.
Kommunerna kan få tänka om när det gäller klientavgifter. Åsa A Westerlund undersöker en fot. Bild: Yle/Minna Almark karis hälsostation

Det här är regeringens sätt att bestraffa de kommuner som inte har gått in för regeringens rekommendationer att höja hälsovårdsavgiften. Det är Hangöpolitikern Ulf Lindströms (SDP) reaktion på regeringens nya sparkrav på kommunerna.

Kommunerna borde spara ytterligare 130 miljoner euro genom att höja klientavgifter och fastighetsskatter. Det var regeringens hälsning till kommunerna efter avslutade ramförhandlingar.

Regeringen har meddelat att den nu lägger upp nya sparmål eftersom kommunerna inte har uppnått de tidigare sparmålen.

"Allt sämre för dem som har det svårast"

Ulf Lindström, grundtrygghetsnämndens ordförande i Hangö, är oroad över vad regeringens sparkrav innebär för kommuninvånarna.

- Regeringens hot om att kommunerna är tvungna att spara mera pengar kommer att beröra den lilla människan i samhället. Det här betyder att man tar av dem som har det svårast, menar Lindström.

Socialdemokraten Ulf "Putte" Lindström i Stadshusparken i Hangö.
Ulf Lindström (SDP) är oroad för sparkraven på kommunerna. Socialdemokraten Ulf "Putte" Lindström i Stadshusparken i Hangö. Bild: Yle/Bubi Asplund valanalys

Regeringen sätter kommunerna på plats

Hangöpolitikern Barbro Wikberg (SFP) tror att regeringen nu försöker sätta kommunerna på plats.

- Nu har regeringen kanske följt med och märkt att kommunerna har varit motsträviga till att höja klientavgifterna inom hälsovården. Nu sätter de kommunerna på plats.

Alla kommuner ville inte höja klientavgifter till max

I höstas blev det klart att regeringen höjer maximibeloppen för klientavgifterna inom hälsovården. Kommunerna kunde ändå själva välja att höja avgiften maximalt, lite grand eller inte alls.

De västnyländska kommunerna gick in för olika lösningar. Sjundeå och Raseborg höjde avgifterna maximalt (27,5 procent) medan Lojo nöjde sig med en höjning på nio procent och Ingå med en höjning på 15 procent.

Hangö gick efter långa diskussioner in för att bara indexhöja hälsovårdsavgifterna.

Grundtrygghetsnämnden i Hangö beslutade att indexhöja klientavgifterna varpå stadsdirektören tog över ärendet och föreslog en maxhöjning som stadsstyrelsen godkände. Ett rättelseyrkande till stadsstyrelsen gjorde ändå slutligen att beslutet om en maxhöjning slopades och alternativet att bara indexhöja avgiften vann i stadsstyrelsen.

Barbro Wikberg
Barbro Wikberg (SFP) säger att det finns skäl att också titta på inkomsterna i Hangö. Barbro Wikberg Bild: Yle/Antti Lempiäinen barbro wikberg

Under vintern har kommunerna också fattat beslut om den subjektiva rätten till dagvård och maxantal dagisbarn per dagvårdsanställd.

En nya lag som ska hjälpa till att spara pengar begränsar den subjektiva rätten till dagvård till 20 timmar i veckan. Samma lag godkänner åtta barn per vuxen på kommunala daghem.

En del av kommunerna har gått enligt regeringens rekommendationer medan andra har valt att göra mindre radikala beslut.

Hvc-avgifter på bordet igen?

Lindström röstade tidigare för att inte höja klientavgifterna inom Hangövården.

Han tror inte att Hangö stad nu blir tvungen att höja hälsovårdsavgifterna på grund av regeringens sparkrav. Däremot kan det bli aktuellt att höja andra avgifter. Som exempel nämner Lindström dagvårdsavgifter.

- Det här handlar i princip om alla avgifter som kommunen uppbär. Hangö behöver ju en massa pengar på grund av den dåliga ekonomin, men jag tycker att man ska försöka undvika att ta av dem som har allra minst.

Wikberg röstade för en maxhöjning av klientavgifterna inom hälsovården och tror att regeringens nya sparkrav kan göra att frågan om att höja klientavgifterna kan komma upp till ny behandling i Hangö.

- Det här kan jag inte ta ställning till. Vi har ju ännu inte diskuterat det inom SFP men nog finns det säkert skäl att se över avgifterna. Intäkterna måste ju också komma någonstans ifrån.

Intäkterna måste granskas

Wikberg poängterar att Hangös ekonomi kräver att staden inte blint stirrar på utgifterna då de sparar.

- Vi har en ekonomi som kräver att vi också måste granska intäkterna, inte enbart utgifterna. Det är en ohållbar situation att bara skära på utgiftssidan. Vi måste också kunna titta på inkomstsidan.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland