Hoppa till huvudinnehåll

Med cykel genom Europa

Lars Brunell cyklar från sydligaste Europa upp till Jakobstad.
Lars Brunell cyklar från sydligaste Europa upp till Jakobstad. Lars Brunell cyklar från sydligaste Europa upp till Jakobstad. Bild: Lars Brunell lars brunell

Lars Brunell från Jakobstad cyklar som bäst genom Europa. Han har träffat fantastiska människor under sin resa och njuter just nu av solen i södra Frankrike.

Idén om att cykla från den sydligaste delen av Europa upp till hemorten Jakobstad har han gått och ruvat på i tjugo års tid.

- Svärföräldrarna vistades ofta i Spanien. Jag tycker om utmaningar och tänkte att jag i något skede ska gå eller cykla till eller från Spanien, säger Brunell.

Startade den 12 mars

Det blev cykeln.

Starten gick den 12 mars från staden Torrevieja, 50 kilometer söder om Alicante. Sen har han tagit sig upp längs med Medelhavskusten upp till Tossa de Mar.

Därifrån svängde han inåt mot Figueres för att hitta den lättaste vägen genom Pyrenéerna.

- Sen efter det svängde jag ut mot kusten igen. Nu är jag i södra Frankrike vid Medelhavskusten, i Argelés-sur-Mer.

Här har Lars Brunell precis kommit in i Frankrike.
Här har Lars Brunell precis kommit in i Frankrike. Här har Lars Brunell precis kommit in i Frankrike. Bild: Lars Brunell lars brunell

Hur är vädret?

- Strålande solsken och vindstilla. Jag har precis ätit morgonmål och ligger i tältet.

Han tältar alltid på campingområden. Någon liknande allemansrätt som vi har i Finland finns nämligen inte.

Det har också blivit en hel del nätter på hostel, kanske en tredjedel av nätterna.

Behandlas väl i trafiken

Brunell cyklar på alla slags vägar, från grusvägar och stigar till de största vägarna.

- När det händer sig att man hittar ut på motorvägen är man inte speciellt omtyckt. Men det har inte blivit många såna bitar.

Han är väldigt nöjd över hur han behandlas i trafiken.

- Speciellt när man rör sig på de nationella vägarna där det är mycket biltrafik och långtradare. De spanskregistrerade långtradarna ger otroligt mycket utrymme. Trafikkulturen har ändrat väldigt mycket mot det positiva under 20 år.

Målet: Må bra

Någon målsättning för hur långt han ska cykla per dag finns inte. Målsättningen är snarare den att han ska må bra.

Lars Brunell cyklar från sydligaste Europa upp till Jakobstad.
Lars Brunell blickar ut över vattnet någonstans i Spanien. Lars Brunell cyklar från sydligaste Europa upp till Jakobstad. Bild: Lars Brunell lars brunell

- Under påskveckan låg jag på en camping i åtta dygn och mådde bra. Men ser man på cyklandet blir det allt mellan 35 och 75 kilometer per dag.

Målsättningen är att må bra men Brunell har problem med värk på nätterna.

- Det värker i höfterna och musklerna är styva. Härom kvällen hittade jag faktiskt en massör som hjälpte mig lite. De är besvärliga de där massörerna: De vill att man ska töja och stretcha. Jag får väl ta tag i det riktigt ordentligt nu, skrattar Brunell.

Slägga på cykeln

Tillsammans väger cykeln och packningen strax under 50 kilo. Där finns tält, liggunderlag, sovsäck, spritkök, mat och vatten. Brunell har ingen kärra, allt packas på cykeln.

- Så var jag också tvungen att köpa en slägga på ett par kilo för att få ner tältpinnarna i marken i södra Spanien. Så den slarvar jag nu med mig.

Träffat många vänliga människor

Någon orsak att vara rädd när man rör sig ensam finns inte enligt Brunell.

- Tvärtom. Jag har träffat på många vänliga och trevliga människor.

För en stund fick han också en cykelkompis. Det var när han färdades genom Valencia.

- Då kom en cyklist ikapp mig och var intresserad av vad jag håller på med. Han cyklade med mig till min nästa destination, ungefär 20 kilometer.

Lättnaden den bästa upplevelsen

Någon enskild bästa upplevelse så här långt har Brunell egentligen inte. Det handlar mer om den sköna känslan som infinner sig när man klarar av något svårt.

- Vissa ställen har varit väldigt jobbiga för mig rent mentalt. Min fysik är allt annat än bra. Så när man kommer igenom de höga bergspassen känns det som en seger och en lättnad.

När ska han då vara tillbaka i Jakobstad?

- Jag hoppas att jag är hemma före snön faller i höst.

Läs också