Hoppa till huvudinnehåll

Panamabyrån använde Röda korsets namn för att dölja kundernas pengar

Internationella Röda korsets högkvarter i Genève.
Internationella Röda korsets högkvarter i Genève. Internationella Röda korsets högkvarter i Genève. Bild: Wikimedia Commons / Ypsilon from Finland Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen,geneve,Röda Korset

Den skandalomsusade advokatbyrån Mossack Fonsenca i Panama har systematiskt utnyttjat Röda korsets och Världsnaturfonden WWF:s goda namn i sina finansiella arrangemang, uppgav tidningarna Le Monde och Le Matin Dimanche på söndagen.

Det är interna uppgifter från Mossack Fonsenca som utgör den så kallade Panamaläckan om hur rika personer fått hjälp av advokatbyrån att gömma sina tillgångar i syfte att undgå skatt.

Det har bland annat skett genom att grunda skenbolag.

Enligt Le Monde och Le Matin Dimanche grundade Mossack Fonsenca två stiftelser som hette Faith Foundation och Brotherhood Foundation, respektive.

Ungefär 500 bolag flyttade tillgångar till de här stiftelserna. Internationella Röda korset uppgavs som stiftelsernas ägare och förmånstagare. Därmed ”försvann” uppgifterna om de riktiga ägarna till tillgångarna.

Även Världsnaturfonden WWF:s namn missbrukades på motsvarande sätt för att dölja de verkliga ägarna, rapporterar den franska och den schweiziska tidningen.

Enligt dokumenten tidningarna hänvisar till har organisationerna inte vetat att deras namn missbrukats.

Det har enligt panamansk lag inte varit obligatoriskt att informera organisationerna om att de angetts som stiftelsernas förmånstagare.

Internationell rätt gör det dock straffbart att missbruka Röda korsets namn eller emblem.

En talesman för Internationella Röda Korset i Genève säger i en kommentar till nyhetsbyrån AP att de nya avslöjandena är ”en total överraskning och extremt chockerande”.