Hoppa till huvudinnehåll

Alltid redo - men hur? Finlands svenska scouter förändras för att överleva

scout, Malin Lindholm, sabina fortelius, Lisa gerkman kenneth mattila
Nya tider stundar för scoutchefen Malin Lindholm (tv.), här tillsammans med scoutvännerna Sabina Fortelius, Lisa Gerkman och Kenneth Mattila scout, Malin Lindholm, sabina fortelius, Lisa gerkman kenneth mattila Bild: Yle/Carina Bruun närbild,Finlands svenska scouter

Atti Winter i Åbo anslöt sig till scouterna 1969. Sedan dess har hon varit rörelsen trogen.

Atti avancerade snabbt inom scoutrörelsen. Ett par år efter att hon hade anslutit sig avancerade hon till kårchef. Sedan dess har det rullat på.

- Inga andra föreningar har fyllt mitt liv som scoutrörelsen, säger hon. Det har varit roligt att vara med ungdomarna. Man hålls yngre om man jobbar med yngre personer och inte sitter tillsammans och åldras med sina jämngamla vänner.

Dam sitter vid matsalsbord, bläddrar i gamla tidningsklipp.
Scoutingen har varit en del av Atti Winters liv under 47 års tid. Dam sitter vid matsalsbord, bläddrar i gamla tidningsklipp. scout,Finlands svenska scouter,Sports scouts,Åbo

Förutom alla färdigheter som att lära sig göra upp eld och klara sig ensam i skog och mark, understryker Atti fördelarna med en hobby där alla behandlas lika oberoende av bakgrund och utbildning.

- Det betyder ingeting om du är president eller skomakare. I scoutrörelsen handlar det om vad du gör och inte om vem du är. Det intryck du gör på dina kamrater och vilka kontakter du knyter beror på dig själv och hur du gör det. Det tycker jag att är jätteviktigt.

"En gång scout, alltid scout"

Scoutrörelsen i Finland har långa anor. År 1910 inledde den första kåren sin verksamhet.

Det gamla ordspråken ”en gång scout, alltid scout” och "alltid redo" är fortfarande beskrivande för vad det betyder att vara scout. De gamla sloganerna behöver ändå tolkas om till nutid för att rörelsen ska ha en chans att överleva.

Mailn Lindholm, scout, scoutchef
Malin Lindholm vill förnya utan att förstöra det gamla. Mailn Lindholm, scout, scoutchef Bild: Yle/Carina Bruun närbild,Finlands svenska scouter,Närbild

Malin Lindholm som är scoutchef för Finlands svenska scouter går i bräschen för förnyelsearbetet. Bland annat jobbar man hårt på att effektivare föra ut budskapet om vad scouting innebär.

Vi har varit ganska inåtvända.

- Vi har varit ganska inåtvända, säger hon. Scoutingen har haft sina egna traditioner och hållit fast vid dem. Det har varit svårt för utomstående att förstå dem.

Satsningen och nytänkandet har redan börjat ge resultat. År 2015 fick Finlands svenska scouter 900 nya medlemmar. Det är fler än under åren innan.

Finlands svenska scouter har 4500 medlemmar fördelade på 65 medlemskårer. En del av dem är livskraftiga och växer, medan andra kämpar för att över huvudtaget överleva terminen. Alla kårer vill inte ens växa.

Scoutrörelsen har haft en stark koppling till evangelisk-lutherska kyrkan. Kopplingen finns fortfarande, men i dag är bara knappt hälften av kårerna kopplade till kyrkan. Ändå tillfaller årets inhemska del av insamlingen Gemensamt Ansvar scoutrörelsen. För pengarna ska barn som inte annars har möjlighet att delta i scoutverksamhet beredas möjlighet till det.

Knopar och gamla tanter

Det finns många uppfattningar om hur det är att vara scout. Många tror att det enbart handlar om att knyta knopar eller hjälpa gamla damer över gatan. Båda sakerna finns med fortfarande, men scouting är mycket mera än så, hävdar Jenny Strandvall i Jakobstad. Scouting handlar om att lära sig att ta ansvar, att samarbeta och lära sig ledarskap. Alla de här färdigheterna behöver man i livet.

- Folk tror att det är töntigt, men när man väl kommer med får man fina vänner och minnen. Deltar man i läger får man ännu flera vänner. Det låter som en kliché men det är sant.

Jakobstads sjöscouter fyller 84 år i år. Föreningen äger två hus i gamla stadsdelen Skatan; ett för de unga och ett för de gamla.

Som mest hade kåren ett par hundra medlemmar. Nu är man nere i 30.

Skeppsrådets talkoarbetare Chali Björk och Hasse Sandelin
Chali Björk och Hans Sandelin är aktiva i Skeppsrådet som stöder ungdomsverksamheten. Skeppsrådets talkoarbetare Chali Björk och Hasse Sandelin Bild: YLE/Patrik Enlund chali björk

Sjöscouternas i Jakobstad seniorkår Skeppsrådet är däremot mycket aktiv. De har bland annat renoverat och bekostat föreningens gamla byggnader i den gamla stadsdelen Skatan. För tillfället håller rådet på med att renovera kårens stora arbetsbåt, som används för transport vid långa hajkar.

- De flesta scouter på en sån här ort är relativt unga. De unga vuxna flyttar bort för att studera på annan ort och det blir ett glapp mellan generationerna. Det kan vi fylla genom att hjälpa till med större projekt, säger Bo Isomaa.

Scoutingen ger minnen för livet

För många är scoutingen ett livslångt engagemang. De vänskapsband som har knutits under åren håller livet ut. Likaså lärdomarna man har fått.

När man sitter vid lägerelden och sjunger och röken kommer från ena hållet och myggorna från andra hållet och man undrar vad katten man sitter där för och lider.

- Jag har bara tyckt att det har varit så jätteroligt, säger Atti Winter. Jag har trivts på lägren. När man sitter vid lägerelden och sjunger och röken kommer från ena hållet och myggorna från andra hållet och undrar vad katten man sitter där för och lider. Det skulle jag inte ha velat missa för något i världen.

Se hela programmet här:

Sänds även i Yle Fem, tisdag 12.4.2016, kl. 17.25.