Hoppa till huvudinnehåll

Andningsbesvär i Borgå tennishall - ägaren förnekar problem

Borgå tennishall.
Borgå tennishall. Bild: Yle/Jonas Blomqvist tennis

Flera spelare berättar för Yle Östnyland att tennishallen i Borgå är i dåligt skick. Hallens ägare hävdar att byggnaden är duglig.

Fyra tennisspelare som Yle Östnyland har varit i kontakt med berättar att tennishallen måste bli bättre för att alla intresserade ska kunna spela där. De intervjuade spelarna vill vara anonyma.

En av dem beskriver förhållandena inne i hallen som ”utmanande”. Taket läcker och ibland finns det vatten på tennisbanan inne i hallen.

När Yles reporter frågar hallägaren Ari Holmsten i vilket skick byggnaden är, tycker han att det inte är något fel på den.

- Det är inga problem med byggnaden.

Det finns inte till exempel läckor eller liknande?

- Tja, det finns nog lite läckor, men de ska lappas i sommar.

De enda problemen som Holmsten direkt erkänner är att det finns graffiti på väggen som vätter mot nordost, och på vissa ställen på ytterväggen lossnar målfärgen i stora flagor.

Borgå tennishall.
Graffiti på ytterväggen. Borgå tennishall. Bild: Yle/Jonas Blomqvist graffiti
Flagande målfärg på Borgå tennishall.
Målfärgen hålls inte på plats. Flagande målfärg på Borgå tennishall. Bild: Yle/Jonas Blomqvist flagande målfärg

Riktigt så väl ställt är det ändå inte. Inne i hallen finns fuktfläckar på golvet, på ett ställe finns till och med en vattenränna under takkanten inne i byggnaden.

Fuktfläck i tennishallen i Borgå.
Det finns några sådana här fuktfläckar på golvet i Borgå tennishall. Fuktfläck i tennishallen i Borgå. Bild: Yle/Jonas Blomqvist tennishallen i borgå
Vattenränna inne i Borgå tennishall.
Vattenränna i takkanten inomhus. Vattenränna inne i Borgå tennishall. Bild: Yle/Jonas Blomqvist tennishallen i borgå

Svårt att andas

Ett av de största problemen som tennisspelarna vittnar om är inomhusluften.

- Tennishallen är inte i bra skick. Jag spelar i hallen en till tre gånger per vecka. Det är dålig luft inne i hallen. Det virvlar dessutom upp en massa damm från tennisbanan. Som astmatiker är det ganska tungt, jag blir ofta tvungen att ta min astmamedicin när jag spelar där, berättar en spelare.

Spelunderlaget i hallen är gjort av ett mjukt material. Underlaget är bekvämt att spela på, men det samlar åt sig damm och ludd lossnar från underlaget.

Borgå tennishall.
Mjukt spelunderlag i Borgå tennishall. Borgå tennishall. Bild: Yle/Jonas Blomqvist tennis

Borgå tennishall är en av de sista hallarna i Finland som har skaffat ett dylikt underlag. Underlaget börjar redan vara gammalt, men det finns inga planer på att byta ut det.

- Det lönar sig inte att byta ut ett fungerande underlag. Det blir för dyrt, säger Holmsten.

Senare avslöjar Holmsten ändå att hallen ekonomiskt går på plus och kommer att vara skuldfri inom kort, och hallen har en del pengar i kassan.

Dammsugningen haltar

En spelare menar att det inte bara är problem med mattan i sig, utan även med hur den sköts.

Borgå tennishall.
Borgå tennishall. Borgå tennishall. Bild: Yle/Jonas Blomqvist tennishallen i borgå

- Nu är det tjockt med damm på golvet. Bollen lämnar till och med märken efter sig när den slår ner. Ytan borde dammsugas varje dag, så gör man på andra håll i Finland, men jag vet att den inte dammsugs så ofta här, säger spelaren.

Det visar sig att dammsugningen sker betydligt mer sällan.

- Jag dammsög för bara någon dag sedan. Jag tycker det görs ganska ofta egentligen, säger Ari Holmsten.

Hur ofta dammsugas det då?

- En gång i veckan eller en gång på två veckor. Jag brukar titta på ytan och se hur den ser ut och bedöma om den behöver dammsugas. Det är inte någon idé att dammsuga oftare, det lossnar bara mera ludd hela tiden.

Kallt på vintern - varmt på sommaren

Ventilationen och luftkonditioneringen inne i hallen får också kritik.

- Det kan vara riktigt tungt att spela på somrarna, när det är varmt och luften står stilla. Ventilationen brukar vara avstängd, berättar en spelare.

- Det finns inte tillräckligt med värme på vintern. Någon gång har det varit endast elva grader varmt när jag har varit där på vintern, säger en annan spelare.

I hallen finns två luftvärmepumpar, i storleksklass med sådana som finns i en vanlig lägenhet. Det finns också två värmeblåsare. Hallen är ungefär 800 kvadratmeter stor och har högt till tak, så kubikmängden blir mångfaldig jämfört med en vanlig byggnad.

- Värmen hålls nog uppe när man spelar, då känns det inte så kallt, säger Holmsten, som själv är klädd i en tjock ylletröja när intervjun görs i hallen i början av april.

Luftvärmepump i Borgå tennishall.
Luftvärmepump blåser in luft i hallen då den är i gång. Enligt spelarna är den ofta avstängd. Luftvärmepump i Borgå tennishall. Bild: Yle/Jonas Blomqvist tennishallen i borgå
Värmeblåsare i Borgå tennishall.
På bilden syns en av de två värmeblåsarna i hallen. Värmeblåsare i Borgå tennishall. Bild: Yle/Jonas Blomqvist tennishallen i borgå

Får hallen finnas kvar?

En detalj som påverkar ett eventuellt beslut att renovera hallen är att hyreskontraktet för tomten som hallen står på går ut om tre år. Ägaren Holmsten ska dessutom själv gå i pension inom kort.

Det är med andra ord någon annan som får ta itu med en eventuell renovering, om hallen får fortsätta hyra tomten.

Tennisnät.
Tennisnät. Bild: Yle/Jonas Blomqvist tennishallen i borgå