Hoppa till huvudinnehåll

Anrik utbildning går i graven efter 194 år

Emma Ingelins designprototyper för två lampor och en kaffeburk.
Emma Ingelins designprototyper för två lampor och en kaffeburk. Emma Ingelins designprototyper för två lampor och en kaffeburk. emma ingelin,formgivning,Yrkeshögskolan Novia

Formgivningsutbildningen på Yrkeshögskolan Novia i Åbo fick för fyra och ett halvt år sedan beskedet att utbildningen i Åbo läggs ner. Från och med hösten har Yrkeshögskolan Novia formgivarutbildning endast i Jakobstad.
Det betyder att en utbildning med 194-åriga anor nu går i graven.

- Stämningen är förstås lite vemodig, men vi har haft 4,5 år på oss att vänja oss vid tanken, säger utbildningsansvarig Elina Vartama.

Studerandena instämmer, utbildningen hade gärna fått fortsätta. Just nu arbetar studerandena på sina examensarbeten som sedan ställs ut i maj.

- Utbildningen har varit lärorik och gett både fina kontakter och erfarenheter, säger Sophie Lindqvist.

- Den har varit bra och hade gärna fått vara längre så att man kunde lära sig ännu mer, fyller studerande Emma Ingelin in med ett skratt.

Både Sophie och Emma tar sin examen i vår med möbeldesign som inriktning. Att de varit den sista årskullen formgivarstuderande i Åbo, har lagt en viss prägel på studierna.

- Vi har ju alltid vetat att utbildningen läggs ner. Det har blivit tommare och utrymmen har blivit färre för varje år, berättar Sophie.

Utbildningsansvarig Elina Vartama, studerandena Emma Ingelin och Sofie Lindqvist.
Elina Vartama, Emma Ingelin och Sophie Lindqvist. Utbildningsansvarig Elina Vartama, studerandena Emma Ingelin och Sofie Lindqvist. formgivning,Yrkeshögskolan Novia

Många formgivarstuderande överväger att starta eget

Men för studerandena gäller det nu att blicka framåt och ta steget ut i arbetslivet. Innan de tar ut sin examen ska de bland annat medverka i en modeshow i köpcentret Hansa i maj, där de står för rekvisitan på scen. Men efter det gäller det att hitta sysselsättning på heltid.

- Det är många som studerar vidare eller startar eget, berättar Emma. För mig blir det säkert en kombination och de båda.

- Inom något företag skulle det vara jätteroligt att jobba, säger Sophie. Att jobba som egenföretagare skulle också vara intressant.

I det här skedet finns det bara tre lärare kvar av femton som jobbade inom programmet då den sista årskullen inledde studierna. En av dem stannar kvar för att utexaminera de sista studerandena som inte får sin examen till sommaren, medan en annan slutar till sommaren. Elina Vartama kommer i sin tur att fortsätta jobba på Novia inom den nya programmet Leadership and service design i samarbete med Åbo yrkeshögskola.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland