Hoppa till huvudinnehåll

Bilar som stannar på trottoaren skapar rabalder i sociala medier

Munknsäsbon Mats Almqvist är irriterad på bilar som stannar på trottoarer och cykelvägar.
Munksnäsbon Mats Almqvist är irriterad på bilar som stannar på trottoarer och cykelvägar. Munknsäsbon Mats Almqvist är irriterad på bilar som stannar på trottoarer och cykelvägar. Bild: Yle/Helena von Alfthan mats almqvist

Den som lämnar bilen en liten stund på cykelvägen kan synas länge på Facebook. I grupper som “Minä pysäköin pyörätielle” lägger medborgare upp bilder och kommenterar parkeringsfel.

Klockan är kvart över nio en fredag morgon på Munksnäsallén. En skylift fyller trottoaren, så att det bara finns någon decimeter för fotgängarna att gå förbi.

Hundra meter längre bort kör en skåpbil upp på trottoaren framför ett bostadshus, och två karlar börjar bära betongsäckar in i huset.

Haydens Evans har en byggfirma, han bär in betongsäckar till ett hus på Munksnäsallen.
Hayden Evans har en egen liten byggfirma. Efter att ha burit in betongsäckarna i det här huset på Munksnäsallén flyttade han på sin skåpbil. Haydens Evans har en byggfirma, han bär in betongsäckar till ett hus på Munksnäsallen. Bild: Yle/Helena von Alfthan hayden evans

- Jag stannade här för det finns inget annat ställe att parkera på tyvärr. Vi måste stanna precis framför byggnaden. Jag ska flytta på bilen så fort vi lastat av all betong, säger Hayden Evans.

Munksnäsbon Mats Almqvist
Mats Almqvist tar bilder och videon på bilar som parkerat på trottoarer och cykelvägar, och lägger upp dem på Facebook. Munksnäsbon Mats Almqvist Bild: Yle/Helena von Alfthan mats almqvist

Munksnäsbon Mats Almqvist är inte nöjd med hur skåpbilen stannat, med bara en meter trottoar kvar för fotgängare att ta sig fram.

- Det var inte helt lyckat. Du kommer förbi så länge du är fotgängare ensam - men till exempel med en tvillingbarnvagn är det helt omöjligt. Och om du har barn med dig skulle det vara knepigt att ta sig förbi där, säger Almqvist.

munksnäsallen
Det är trångt om saligheten på Munksnäsallén. munksnäsallen Bild: Yle/Helena von Alfthan Munksnäs

Efter att ha lastat av betongen flyttar Evans på bilen till en plats där trottoaren är bredare och det finns gott om plats att gå förbi.

- Det finns inte tillräckligt många platser att parkera på, och det finns varje år mera bilar och mera mänskor, säger Evans som är företagare i byggbranschen.

Postlåda på munksnäsallen
Postlåda i Munksnäs Postlåda på munksnäsallen Bild: Yle/Helena von Alfthan post,postlådor,Munksnäs,Posti Group Abp

Det finns flera Facebookgrupper som går ut på att medborgare postar foton på bilar som parkerat fel. En av de största är “Minä pysäköin pyörätielle”, en grupp som ska handla om bilar som stannat på cykelvägar. En av de företag vars bilar syns mest i gruppen är posten.

Transportchef Markku Halme säger att posten syns så mycket i samhället att det inte är överraskande att företaget också syns på Facebook.

Markku Halme  Kuljetuspäällikkö | Espoo, Vantaa ja Kerava | Posti Oy
Markku Halme, postens transportchef med ansvar för Esbo, Vanda och Kervo Markku Halme Kuljetuspäällikkö | Espoo, Vantaa ja Kerava | Posti Oy Bild: Posti Oy markku halme

- När vi skolar personalen går vi igenom alla platser där de ska röra sig, skolningen tar flera dagar. Vi går igenom varifrån man kommer till kunden och varifrån varorna lastas, säger Halme.

Munksnäsbon Mats Almqvist har själv varit i kontakt med de företag vars bilar eller varutransporter han fotograferat. Svaren har varit varierande. Många av dem som lägger upp bilder i Facebookgrupper som “Minä pysäköin pyörätielle” skriver också om sina försök att kontakta företagen.

- De flesta som sätter upp bilder tar direkt kontakt till de här företagen, och frågar varför de gör som de gör och varför man inte kan göra det annorlunda. Så det har varit mycket försök till dialog med företagen, men vissa av dem bryr sig bara inte, säger Mats Almqvist.

flyttkarlar tömmer bil i Victor Eks lager i Åggelby
Flyttbranschen har många utmaningar när det gäller parkering. På flyttbolaget Victor Ek är man måna om att skaffa undantagslov av staden för att parkera flyttbilen, vilket kostar och tar tid. flyttkarlar tömmer bil i Victor Eks lager i Åggelby Bild: Yle/Helena von Alfthan Victor Ek,Flyttbil,matti vasarainen

På posten vill Markku Halme hälsa till Facebookfolket att de är välkomna att skicka in feedback.

- Vi går igenom den respons vi får. Jag såg i går på två Facebook att folk skrev att posten inte skulle bry sig om feedback. Det håller absolut inte streck, säger Halme.

Men det är inte alltid som det klagas i Facebookgrupperna. Flyttbolaget Victor Ek har fått äran att stå som ett gott exempel.

- Vi hade i går ett möte med hela försäljningsavdelningen och då kom det upp hur stora kostnader det är för oss när vi måste parkera i stan och ansöka om de här parkeringstillstånden, säger delägare Michael Cedercreutz.

Michael Cedercreutz är styrelseordförande för Viktor Ek flytt, han är också delägare. Bilden är tagen vid Victor Eks lager i Åggelby i Helsingfors.
Michael Cedercreutz är styrelseordförande för Victor Ek Flytt Ab, och också delägare i bolaget. Michael Cedercreutz är styrelseordförande för Viktor Ek flytt, han är också delägare. Bilden är tagen vid Victor Eks lager i Åggelby i Helsingfors. Bild: Yle/Helena von Alfthan micke cedercreutz

Den första träffen på en sökning på ordet “Ek” i Facebookgruppen “Minä pysäköin pyörätielle” leder till ett inlägg från våren 2015 där Victor Ek har reserverat en bit av gatan för en flytt, med officiella skyltar av staden.

- Det värmer hjärtat. Jag vet att många bolag aldrig söker söker om tillstånd. Det att vi gör det hör lite till eftersom vi vill vara en kvalitetsoperatör på marknaden, det är positivt att någon har märkt det och lagt ut på nätet, säger Cedercreutz.

Läs mera:

Quiz: Vet du när det är förbjudet att stanna bilen för att lasta av?

På Facebook finns många grupper där medborgare lägger upp bilder på bilar som stannat på cykelvägar eller trottoarer medan de lastar av. Men - får man stanna på cykelvägen? Gör vårt quiz och ta reda på vad lagen säger!