Hoppa till huvudinnehåll

Ekåsen blir Raseborgs nya stadshus

Den tidigare sjukhusbyggnaden blir en plats för stadens byråkrater. Bild: YLE/Malin Valtonen ekåsens sjukhusområde,Ekenäs

Raseborgs förvaltning ska flytta till huvudbyggnaden på Ekåsens område i Ekenäs. Stadsfullmäktige fattade beslutet på måndagen.

- Inte är det ett bra alternativ men det är det bästa som finns, säger styrelsens ordförande Anders Walls (SFP).

Kommunisten Peter Björklöf föreslog att fullmäktige skulle förkasta planen på att göra Ekåsen till stadshus. Han föreslog istället att det som tidigare varit Karis kurscenters hus i centrala Karis (också kallat Fixhuset) kunde vara ett alternativ till stadshus.

"Större än nödvändigt"

Samlingspartisten Miikka Soivio talade för att hela ärendet skulle beredas på nytt.

- Vi bygger nu ett stadshus som är dubbelt så stort jämfört med vad man beräknat att staden behöver. På andra ställen talar man om att man måste ha kostnadseffektiva lokaler. Skolorna här ska minska i storlek precis som hälsostationerna. Samtidigt får förvaltningen mycket plats.

Stadsfullmäktiges möte 11.4.2016.
Fullmäktige fattade beslutet på måndag kväll. Stadsfullmäktiges möte 11.4.2016. Bild: Yle/Tove Virta fullmäktigeförsamlingar,stadsfullmäktige,tom simola,Raseborg,Västnyland

Han frågar sig hur många som använder daghem och skolor och hur många som använder förvaltningen dagligen?

- Dessutom ska antalet personer i förvaltningen minska, konstaterar han.

Inga ändringar fick understöd av stadsfullmäktige. Björklöf var den enda som meddelade om avvikande åsikt till protokollet.

Renovering för så liten slant som möjligt

Ekåsens huvudbyggnad måste renoveras och fullmäktige vill att det görs billigt, ett mindre tillägg som gjordes i texten på Ann Storsjös (SFP) förslag. Hon ville se så små och kostnadseffektiva ingrepp som möjligt. Enligt beräkningar skulle en renovering kosta åtta miljoner euro.

Renoveringen ska finansieras i första hand genom finanseringsleasing.

Staden köpte Ekåsenområdet av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt för nästan fyra miljoner euro år 2012. Tidigare har byggnaden varit ett psykiatriskt sjukhus.

Fullmäktige beviljade i samband med Ekåsenbeslutet också 100 000 euro i planeringspengar för en utredning av stadens förvaltningsfastigheter i Karis centrum. Den ska göras det här året.

Läs också