Hoppa till huvudinnehåll

Elisa jagar mer aktier i Anvia

Anvias aktier i pappersformat
Anvias aktier i pappersformat. Anvias aktier i pappersformat Bild: Yle anvia

Aktieägare i Anvia manas sälja sina aktier. Två telefonsamtal och ett brev är väl mycket tycker aktieägaren Tua Lindgren. Och varför frågar de en massa om mig som kund?

Elisa fortsätter jaga aktier i det österbottniska telekombolaget Anvia. Elisa har nu en tredjedel av bolaget, uppger Jari Kinnunen, ekonomi- och finansdirektör på Elisa.

- Affärerna har gått bra och intresset att sälja aktier håller i sig. Elisa förlängde i förra veckan anbudstiden till den 22 april.

Seinäjoki sålde sina aktier, nu överväger Vasa samma sak. Men också små aktieägare, och de är tusentals, här märkt av aktiejakten.

Många frågor

Före påsk ringde en man från Elisa och ville köpa min aktie, berättar Lindgren. Han ställde många frågor, bland annat om jag ska delta i bolagsstämman, och om jag kan tänka mig att byta aktien till Elisa dito.

- Jag tycket det hör till privatlivet så jag snoppade av honom.

Det dröjde inte länge innan det kom ett skriftligt köpanbud och så ringde en ny Elisaanställd upp. Han ville ha min fullmakt att företräda mig på bolagsstämman. Han påstod också att det är Elisa som ska rädda telefonverksamheten, att Anvia inte har samma ansvar för Österbottens välfärd ifråga om telefoni. Lindgren ogillar Elisas metoder.

- Det är inte korrekt att påstå att Anvias aktiekurs kommer att sjunka. Hur påverkar det värnlösa äldre om de tror på vad Elisa tutar i dem?

Elisa beklagar

På Elisa har ekonomi- och finansdirektör Jari Kinnunen svårt att kommentera ett enskilt fall, men Kinnunen bekräftar att bolaget varit i kontakt med enskilda aktieägare för fullmakter och aktieköp.

- Har aktieägarna inte uppfattat kontakten som bra beklagar jag det.

Kinnunen säger att avsikten inte har varit annat än att informera om möjligheten att sälja.

Finsk webbsida

De som kontaktar aktieägarna pratar svenska, något som förvånade Tua Lindgren. Lika lyckligt ställt är det inte på Elisas webbsida. Den är på finska med optionsmöjligheten "in English".

Det finns en rudimentär svensk sida, men klicken där leder oftast till de finska sidorna.

- Vi utvecklar de svenska sidorna, säger Kinnunen.

Men det sade Kinnunen också ifjol och resultatet imponerar inte. Nu säger Kinnunen att det svenska innehållet på webben kommer att öka i vår eller till sommaren.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten