Hoppa till huvudinnehåll

Kerry hedrade offren i Hiroshima

USA:s utrikesminister John Kerry har besökt minnesplatsen för världens första kärnvapenattack i Hiroshima, tillsammans med utrikesministrarna som deltar i G7-ländernas utrikesministermöte i Japan.

Kerry och de andra utrikesministrarna besökte fredsparken i Hiroshima för att hedra offren för attacken den 6 augusti år 1945.

Det är första gången som USA:s utrikesminister besöker minnesplatsen och Kerry är den högst uppsatte amerikanen som har hedrat offren på plats i Hiroshima.

- Alla i världen borde se och känna minnesplatsens kraft. Krig måste vara sista utvägen, aldrig det första valet, skrev Kerry i minnesboken i parkens museum.

Kerry sade efteråt att besöket hade varit skakande.

- Jag vill personligen uttrycka hur djupt ärad och rörd jag är över besöket. Alla borde besöka Hiroshima och alla betyder alla, svarade Kerry om även president Barack Obama borde besöka platsen.

Kerrys företrädare och andra amerikanska ledare har undvikit minnesplatserna i Hiroshima och Nagasaki, som bombades tre dagar senare den 9 augusti år 1945.

USA har inte heller bett om ursäkt för bombningarna som fortsatte att kräva strålningsoffer i åratal efter attackerna.

USA:s utrikesminister John Kerry, Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond och Kanadas utrikesminister Stephane Dion lade ner kransar vid minneplatsen framför den såkallade Atomkupolen i Hiroshima
USA:s utrikesminister John Kerry, Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond och Kanadas utrikesminister Stephane Dion lade ner kransar vid minnesplatsen framför Atomkupolen i Hiroshima USA:s utrikesminister John Kerry, Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond och Kanadas utrikesminister Stephane Dion lade ner kransar vid minneplatsen framför den såkallade Atomkupolen i Hiroshima Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA USA,John Kerry,Hiroshima,Japan

Monumentet i parken ett världsarv

Fredsmonumentet i parken är uppsatt på FN:s lista över världsarv.

Ett av parkens centrala element är "Atomkupolen", det genombrända skalet av den enda byggnad som stod kvar något så när upprätt i närheten av platsen där atombomben exploderade och dödade 140 000 människor i slutet av andra världskriget.

Det var också första gången som utrikesministrar från USA:s krigstida allierade Storbritannien och Frankrike besökte platsen.

På plats fanns också 800 skolbarn som viftade med G7-ländernas flaggor.

Besöket höjer förväntningarna på att också USA:s president Barack Obama kommer att avlägga ett historiskt besök i Hiroshima eller Nagasaki under sitt statsbesök i Japan nästa månad.

- Vi är inte arga. Jag vill att presidenten ser exakt vad som hände här , säger Hiroshimabon Jun Miura, som hoppas att Obama kommer på besök.

Hiroshimadeklaration

G7-ländernas utrikesmínistrar antog också en såkallad Hiroshimadeklaration där ministrarna säger sig eftesträva en kärnvapenfri värld.

G7-länderna består av USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan och Kanada, av vilka USA, Storbritannien och Frankrike har kärnvapen.

En av de största frågorna under G7-mötet i Japan är hur man ska svara på kärnvapenhotet från Nordkorea.

G7-ländernas fördömde också Kinas försök att ändra säkerhetsläget i Sydkinesiska havet genom att bygga nya installationer på omstridda kobbar och skär.

'