Hoppa till huvudinnehåll

Kronvall: Ingen överraskning att Jatsenjuk avgår

Kerstin Kronvall.
Kerstin Kronvall. Kerstin Kronvall. Bild: Henrik Leppälä kerstin kronvall

På söndag kväll meddelade Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk att han lämnar in sin avskedsansökan. Enligt Yle Nyheters Rysslandskorrespondent Kerstin Kronvall får han ta följderna av hela regeringens inkompetens.

Kerstin, blev du överraskad över att Jatsenjuk avgår?

- Nej, inte alls. Han har suttit löst så pass länge. Redan i februari röstade parlamentet för hans avgång, men då avvärjdes den. Jag var själv i Kiev i december då det hölls demonstrationer för att tvinga bort honom.

- Jatsenjuk har fått personifiera den ukrainska regeringens misslyckanden och tillkortakommanden, dess oförmåga att bekämpa bland annat korruptionen. Hans avgång var nog helt väntad.

Vad kan det här betyda för Ukrainas framtid?

- Mycket beror på vad som händer i parlamentet på tisdag, då han avgår. Sedan ska det väljas en ny premiärminister, och en ny regeringskoalition bildas. Om man lyckas med det, och om regeringen kan fortsätta sitt haltande arbete, då behöver det inte ske så mycket.

- För regeringen skulle det viktigaste vara att få till stånd någonting i kampen mot korruptionen. Annars kan det hända att IMF stoppar sitt oerhört viktiga stöd till Ukraina. Valutafondens chef Christine Lagarde har sagt att kampen mot korruption i Ukraina går så långsamt, att hon har svårt att fatta hur man ska kunna fortsätta finansiera den. Det betyder i praktiken att hon anser att pengarna går i fel fickor.

- Det kan också bli regeringskris, och förtida nyval.

Rykten om politisk maktkamp

I sitt TV-tal på söndag sa Jatsenjuk att han vill "rädda Ukrainas stabilitet i en tid av krig". Det är ganska lätt att glömma bort kriget i östra Ukraina, men det fortsätter alltså?

- Ja, det fortsätter, och det har eskalerat de senaste veckorna. Det har kommit dagliga rapporter om skjutande över gränsen, både från den ukrainska sidan in i Donbass-området och från de ryskstödda separatisternas sida in på ukrainskt område. Både civila och soldater såras och dödas varje dag.

- Dessutom cirkulerar rykten om en politisk maktkamp i Ukraina. Det lär finnas krafter i landets politiska elit som vill försöka ta över Donbass med vapen. Och så finns det motkrafter som anser att det vore dödsstöten för Ukraina - det går inte att vinna tillbaka Donbass genom ett krig.

Panama-dokumenten förvånar inte ukrainarna

På tal om korruption: Panama-dokumenten visar att Ukrainas president Petro Porosjenko har flyttat sina företag till skatteparadis. Kan den här uppgiften ha betydelse för det politiska spelet?

- Ganska liten betydelse. Ukrainarna har alltid vetat att Porosjenko smusslar undan sina pengar, och att det inte är sina företags sanna verksamhet som han visar upp. Ukrainarna blir inte överraskade av korruption.

- Antagligen blir de mer upprörda över att Porosjenko själv är så mycket utomlands. Han är jämnt och ständigt på resa, han talar inför utländska högdjur i stället för att träffa folk i sitt eget land, och försöka göra något för att förbättra deras liv.

Läs också