Hoppa till huvudinnehåll

Lipponen: Arktis är Finlands hopp för ekonomisk tillväxt

Isbjörn i Arktis.
Isbjörn i Arktis. Bild: WWF / Steve Morello arktis

Kunskapen om Arktis kan vara det som leder Finland till ny ekonomisk tillväxt, säger Paavo Lipponen som på måndagen presenterade en rapport om framtidsutsikterna för Arktis.

Enligt rapporten kommer det hädanefter att finnas en stor efterfrågan på Finlands arktiska expertis, så som vintertida transporter, sjöfart, isbrytning och energi- och gruvindustri.

Bland annat kan finländska clean-tech-företags tjänster komma till nytta då det arktiska områdets elledningar ska förnyas.

Paavo Lipponen presenterar rapport om framtidsutsikterna för Arktis.
Paavo Lipponen. Paavo Lipponen presenterar rapport om framtidsutsikterna för Arktis. Bild: All Over Press Paavo Lipponen,lipponen,Finlands näringsliv,arktiska regionen,rapporter

Lipponen betonar att Finland genom att prioritera utbildning och kunnande kan stärka sitt varumärke som expert inom det arktiska kunnandet. På så sätt stärks också turismen och industrin.


Det är Finlands Näringsliv EK och dess medlemsförbund som har bett tidigare statsminister och SDP-ordföranden Paavo Lipponen utreda Finlands arktiska politik och företagens roll och möjligheter inom området. Rapporten är gjord i samarbete med konsultbyrån Pöyry.