Hoppa till huvudinnehåll

Österbottniska företag hoppas på tips och råd

Grävmaskin vid det som en gång var F&M Boats.
Grävmaskin vid det som en gång var F&M Boats. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist f&m boats

De företag som anses ha den största tillväxtpotentialen har valts ut för att få sparring av experter i olika sektorer. Företagen ska få hjälp och uppmuntran för att kunna växa.

Ett av företagen i Tillväxtstigen är Fubicon från Korsholm. Företaget vidareutvecklar och tillverkar en hopfällbar cykel. Företaget grundades år 2006.

- Det har gått trögt. Vi hoppas få hjälp med att få igång tillväxten, säger Ulf Laxström på Fubicon.

Rivningsföretaget Sparal från Vasa hoppas också på att få bra tips och råd. Företagets omsättning har ökat från 250 000 euro till 2,5 miljoner euro på tio år.

- Det är svårt att få lönsamhet i verksamheten, säger vd Mikael Sparf.

Han köpte tillsammans med sin bror företagsnamnet och maskinerna av deras far år 2005. Sparal sköter rivningar av allt mellan köksskåp och höghus.

Företagen som är med i Tillväxtstigen får träffa experterna två gånger under våren. En regional jury utser vinnarna och regionens två bästa företag går vidare till den nationella finalen som ordnas i oktober. I juryn ingår, Mikael Hallbäck (Vasaregionens Utveckling Ab), Marko Koski (Fiban), Tauno Kekäle (Vasa yrkeshögskola, juryns ordförande), Juha Häkkinen (Österbottens handelskammare) och Timo Kalliomäki (Nordea).

Tillväxtstigen i Vasa arrangeras för andra gången som en del av Finlands största sparringstävling för företagstillväxt, Kasvu Open.