Hoppa till huvudinnehåll

Röda korset: “Det kan ha konsekvenser för vår säkerhet”

Röda korset-flagga
Det är Internationella Rödakorskommittén som nämnts i dokumenten. Röda korset-flagga Bild: Finlands röda kors röda korset-flagga

Röda korset fördömer skattesmitningar i organisationens namn. Om respekten för Röda Korset försvinner så kan det äventyra biståndsarbetarnas säkerhet i konfliktområden.

Det säger Andreas von Weissenberg som är chef för internationell katastrofhjälp vid Röda Korset i Finland.

- När vi är verksamma i alla världens konfliktzoner så det vårt namn och rykte som skyddar oss i vår verksamhet.

Andreas von Weissenberg är chef för internationella katastrofhjälpen vid Finlands Röda Kors.
Andreas von Weissenberg är chef för internationella katastrofhjälpen vid Finlands Röda Kors. Bild: Eva Ekholm / Yle biståndsarbete,flyktingläger,flyktinghjälp

På Röda Korset fördömer man kraftigt missbruket av organisationens namn. Om man på olika håll i världen börjar misstro Röda Korsets hederlighet kan det ha följder.

- I slutändan kan det här ha konsekvenser för till exempel våra biståndsarbetares säkerhet, säger von Weissenberg.

Moraliskt förkastligt

Internationell rätt skyddar Röda Korsets namn och emblem. Men hur ser det ut med den saken i Panama?

Eva Nilsson är rådgivare på servicecentralen Kepa, en paraplyorganisation för finländska medborgarorganisationer.

Det är första gången hon hör om ett fall som det här.

- Jag tycker att det här fallet pekar på en total brist på moral bland personalen vid Mossack Fonseca. De har hittat på systemet, och så som jag läser situationen vill de marknadsföra det för sina kunder så dessa kan gömma pengarna.

Borde det finnas någon slags kontroll?

- De borde absolut finnas kontroll och offentliga ägarregister så att det inte är möjligt att gömma sig. Man borde sätta press på Panama och andra paradis på internationellt håll för att få slut på sådan här verksamhet.

Skatteexperten Eva Nilsson vill att man internationellt sätter press på skatteparadis så som Panama. Bild: Yle/Patrik Schauman eva nilsson

Röda korsets namn = Röda korsets pengar?

På Röda korset säger man att det kom som en total överraskning att organisationens namn används på det här sättet.

Skulle det finnas en chans för organisationen att ta de pengar som finns i Panama, eftersom de ändå står i organisationens namn?

Ingen bra idé, tycker juridiska rådgivare i Finland, Jari Leino.

- Det skulle vara osannolikt. Det är frågan om pengar som är kopplade till en stor skandal och högst antagligt går emot våra etiska principer.

Hur kommer man gå vidare på Röda korset?

- Den största oron för tillfället gäller möjligheterna att se till att alla vet att vi inte har nåt att göra med det här och att vår personal på fältet inte är i fara. Vi håller hårt i våra grundprinciper om opartiskhet, självständighet och neutralitet.