Hoppa till huvudinnehåll

Skolmatstvist i Jakobstad fick sin upplösning

Bild: Yle/Janne Isaksson skolkök

Stadsstyrelsen i Jakobstad godkände köksstrategin. Det innebär att man går in för cook and chill-metoden och investerar drygt en miljon euro i Rådmans skolas kök.

- Vi hade ingen annan väg att gå. Många av skolköken är utdömda och skulle behöva grundlig renovering om man ska fortsätta att tillreda mat i dem, säger Kenneth Holmgård (SFP).

Efter många turer kring skolmaten beslöt stadsstyrelsen att det blir cook and chill-mat för Jakobstadselever och patienter i framtiden.

Länsinummi skolas kök och Rådmans kök kommer att bli stadens enda tillredningskök. Malmska sjukhusets kök blir också ett fördelningskök som får mat levererad från Rådmans.

Värms upp i fördelningskök

Cook and chill betyder att maten tillreds i ett kök och snabbt kyls ner. Därefter transporteras den till platsen där maten ska ätas och värms upp där.

I Rådmans kök tillreds varje dag 1 100 matportioner som transporteras till stadens skolor. Köket behöver renoveras och nu utrustas det för cook and chill.

Eftersom man kan tillreda mat för flera dagar under samma arbetsdag kommer arbetstakten att bli jämnare och man behöver inte anställa mera personal i Rådmans kök .

Ingen mister jobbet

Ingen av personalen i de andra köken sägs heller upp.

- Det kommer att lösa sig genom pensioneringar. Många i kökspersonalen närmar sig pensionsåldern, säger Holmgård.

Även Holmgård var till en början skeptisk till cook and chill, men kom att ändra sig.

- Nu har vi hunnit diskutera saken och fått mera information. Signalerna från kökspersonalen är att även de vill ha cook and chill. Vi måste också ta deras åsikt i beaktande, säger Holmgård.