Hoppa till huvudinnehåll

Svårt skuldsatta söker sig till diakonin

familj på promenad
Flera barnfamiljer sökte ekonomiskt stöd på diakonimottagningar förra året. familj på promenad Bild: Nadine Mabinda pappa

Allt fler riskerar att hamna i skuldspiraler. Landets sparåtgärder har fått nya samhällsgrupper att söka sig till diakonerna för understöd.

- Nu kan medelklassmänniskor hamna i trubbel. Hushållets ekonomi var hårt åtsatt tidigare, men man klarade sig på något sätt. Nu blir till exempel sjukvården dyrare. Man skär ner på barnbidragen. Allt det här ger mindre svängrum. Vilken räkning avstår man från att betala? Är det elräkningen som får ge vika den här gången? frågar Jaakko Kiilunen, från Kyrkans diakonifond.

I dag behöver diakoner vara allt mer insatta i regelverket kring socialbidrag och utkomststöd. Fenomenet diskuterades på fredagen på Aurelia i Åbo, i samband med seminariet "Kyrkans ekonomiska stöd som redskap i diakoniarbete".

Jaakko Kiilunen i Aurelia i Åbo.
Jaakko Kiilunen. Jaakko Kiilunen i Aurelia i Åbo. Bild: Yle/Adrian Perera jaakko kiilunen

"Hundratusentals euro i skuld per familj"

I första hand är det staten som hjälper landets fattiga. När understödet inte räcker till, eller socialen inte godkänner ens ansökningar kan man vända sig till kyrkan. I fjol vände sig fler ungdomar och barnfamiljer till kyrkan för ekonomiskt stöd.

De senaste åren har kyrkan delat ut cirka 7.7 miljoner euro i reda pengar varje år. Kyrkans diakonifond kontaktas oftast när det är fråga om oväntade utgifter som kan uppstå i samband med eldsvådor eller fuktskador. I fjol bidrog diakonifonden med knappt 1.2 miljoner euro.

Kiilunen påpekar att diakonerna möter vissa människor vars skulder kräver mer pengar än fonden har råd med.

- Vi talar om tiotusentals till hundratusentals euro i skuld per familj, i värsta fall.

Sedan 1990-talet har diakonimottagningarna i Svenskfinland sett en jämn ström av besökare med samma problem: de kan inte betala av sina skulder. Enligt Irina Lemberg som är stiftssekreterare för diakonin vid Borgå stift är det ett sorgligt faktum.

- Det finns människor som blev utanför samhället under 90-talets lågkonjunktur och de har aldrig återhämtat sig ekonomiskt. Under de senaste tio åren har nya människor hamnat i den här situationen, säger Lemberg.

Irina Lemberg på Aurelia i Åbo.
Irina Lemberg. Irina Lemberg på Aurelia i Åbo. Bild: Yle/Adrian Perera irina lemberg

Människor söker sig till diakonerna för att få ekonomiskt stöd av olika orsaker. I vissa fall har en oväntad utgift som till exempel en eldsvåda, ett fuktskadat hus eller en skilsmässa varit för mycket för bankkontot. I andra fall har ett bostadslån blivit för mycket.

- Bland annat då kan man ta till snabblån. Sedan är man snabbt inne i en ond cirkel där man tar lån för lånen skull, förklarar Lemberg.

Lemberg tror att landets politiska beslut kommer att förvärra situationen.

- Med den nuvarande politiken i landet ser framtiden inte så ljus ut för människor som redan har en dålig ekonomi. Jag är faktiskt allvarligt orolig, säger Lemberg.

Vill hjälpa närstående

Martina Nikander är diakon i Pargas. Hon får mellan en och åtta besökare per dag.

-Vi har inte sett någon markant ökning på sista tiden, men det kan hända att det kommit fler nya människor än förut.

Martina Nikander i Aurelia i Åbo.
Martina Nikander. Martina Nikander i Aurelia i Åbo. Bild: Yle/Adrian Perera martina nikander

Medan samhällsklimatet hårdnat har Nikander lagt märke till att flera också vill hjälpa de utsatta.

- Det är många som samlar pengar, som tar kontakt med oss i Pargas och frågar om vi behöver något. Över huvudtaget när man talar om hjälpbehövande är människor väldigt positiva.

Oftast har de som velat ställa upp som frivillighjälp nämnt det lokala som en motiverande orsak.

- Man vill hjälpa de som bor i samma kommun eller stad.

Diakoner hjälper också bland annat med att fylla i socialbidrags- och utkomststödsansökningar. De erbjuder också samtalsstöd av olika former. Borgå stift omfattar alla svenskspråkiga församlingar i Finland.

(Uppdateringar och rättelser: summan som Kyrkans diakonifond betalar ut, samt exemplet i samband med diakonifonden har rättats klockan 10:36).