Hoppa till huvudinnehåll

Antalet barn som utför självmordsattacker i Västafrika mer än tiofaldigas

Flyktingbarn i ett läger i Yola i nordöstra Nigeria. Barn lider mest av konflikten med Boko Haram både som flyktingar och offer för terrorister som använder barn och flickor som sexslavar och självmordsbombare
Barn i en skola i ett flyktingläger i Yola i nordöstra Nigeria. Barn lider mest av konflikten med Boko Haram både som flyktingar och offer för terrorister som använder barn och flickor som sexslavar och självmordsbombare Flyktingbarn i ett läger i Yola i nordöstra Nigeria. Barn lider mest av konflikten med Boko Haram både som flyktingar och offer för terrorister som använder barn och flickor som sexslavar och självmordsbombare Bild: UNICEF Nigeria,Boko Haram

Antalet självmordsattacker som utfördes av barn mer än tiofaldigades i västra Afrika under fjolåret.

De flesta självmordsattacker som begicks av barn inträffade i Nigeria, där terroristgruppen Boko Haram ofta använder unga flickor för sina attacker.

- Bruket av barn, särskilt flickor som självmordsbombare har blivit ett alarmerande drag i konflikten, säger barnfonden UNICEF:s regionala representant Laurent Duvillier.

- Det är att vända barnen mot sina egna samhällen genom att fästa bomber på deras kroppar, tillägger Duvillier.

En del av barnen är inte ens medvetna om att de bär sprängladdningar som terrorister ofta utlöser via fjärrstyrning, enligt UNICEF.

Oklart varför barn blir självmordsbombare

Det är ändå oklart hur barn övertalas eller tvingas att bli självmordsbombare.

Flickor som har våldtagits anses vara mer känsliga för olika slag av påtryckningar, enligt UNICEF och militärexperter i området.

Under fjolåret rapporterades 44 självmordsattacker som utfördes av barn i Västafrika, jämfört med fyra attacker året innan. Tre av fyra självmordsbombare var flickor.

Boko Haram och andra terroristgrupper tyr sig allt mer till barn ju mer trängda de är, eftersom barn sällan betraktas som hot.

Över 2000 kidnappade kvinnor och barn

Amnesty International har beräknat att Boko Haram har kidnappat över 2 000 flickor och kvinnor under de senaste två åren.

Det mest kända fallet är de omkring 270 flickor som rövades bort från en skola i Chibok i nordöstra Nigeria för två år sedan.

Kriget mot Boko Haram har krävt minst 15 000 dödsoffer under de senaste sex åren.

Barn lider också mest av kriget eftersom en majoritet av de 2,3 miljoner människor som har flytt från sina hem på grund av våldet är barn.

Läs också