Hoppa till huvudinnehåll

Båtägare anser att de betalar tillräckligt utan ny skatt

Airisto segelsällskaps hamn på Beckholmen
Airisto segelsällskaps hamn på Beckholmen. Airisto segelsällskaps hamn på Beckholmen Bild: YLE/Annika Holmbom airisto segelsällskap

Inför båtsäsongen är det många båtägare som får fundera över kostnaderna.

En ny kostnad kan tillkomma redan nästa år om regeringens planerade båtskatt klubbas igenom. Båtägare är inte nöjda och på Skattebetalarnas centralförbund dömer man ut skatten.

Markus Blomquist, kommodor för Airisto Segelsällskap i Åbo, anser att båtägare redan betalar sin andel i form av skatt på bränsle och andra tjänster. Han säger att de också hämtar mycket av de pengar som via skärgårdens företagare går till statens kassa. Han misstänker att det rentav kan finnas båtägare som slutar besöka skärgården och att företagarna missar en del av sin inkomst.

Markus Blomquist kommodor för Airisto Segelsällskap
Markus Blomquist. Markus Blomquist kommodor för Airisto Segelsällskap Bild: Yle/Nina Bergman markus blomquist

Nej tack till nya punktskatter

Regeringen siktar på att samla in 50 miljoner euro på den nya skatten som skulle läggas på åtminstone båtar. Eventuellt får MC-förare, mopedister och övriga fordonsägare också börja betala. Hur det blir, klarnar senare. Skatten finns med i regeringsprogrammet och gäller olika fordon som hittills gått oskattade.

På Skattebetalarnas centralförbund ser man lika omuntert på den eventuella nya skatten. Nya punktskatter vill man inte ha eftersom momsen redan täcker både varor och tjänster.

- För att driva in skatten krävs heltäckande register över fordonsägarna och gränsdragningen kan vara svår, på samma sätt som det var för godisskatten, säger ledande juristen Päivi Kaari.

Hon anser att båtskatten skulle göra skattesystemet krångligare och liksom Markus Blomquist frågar hon sig hur höga indrivningskostnaderna kommer att vara.