Hoppa till huvudinnehåll

Brister i säkerheten vid bygget av energilaboratoriet i Vasa

Energilaboratoriet på Brändö ska vara inflyttningsklart till sommaren.
Cirkeln saknar skydd och det borde åtgärdas. Energilaboratoriet på Brändö ska vara inflyttningsklart till sommaren. Bild: Yle/Joni Kyheröinen energilaboratorium

Det brister i säkerheten på bygget av energilaboratoriet i Vasa. Det anser en byggare som kontaktat Svenska Yle.

Enligt byggaren har det bland annat saknats ordentliga skyddsställningar vid flera tillfällen och trots att man påpekat säkerhetsbristerna har ingenting hänt.

Det är Rakennuskultti som är huvudentreprenör för bygget av energilaboratoriet.

Hål i cementgolv på bygge
Ett hål eller en öppning som är 25 gånger 25 centimeter ska täckas med något som håller att stå på. Det ska vara gjort så att man måste ha verktyg att få bort skyddet. Och det ska vara märkt med till exempel ett rött eller gult kors. Icke-täckta och icke-märkta hål i golv är något vi ser väldigt ofta på byggen. Hål i cementgolv på bygge Bild: Privat byggplats

Heikki Kultti, som är VD på företaget, är förvånad över kritiken. Han poängterar att resultatet i alla säkerhetsgranskningar som Regionförvaltningsverket gjort har varit goda.

Arbetarskyddsinspektör Olav Norrback på Regionförvaltningsverket konstaterar att resultaten av mätningarna de gjort på energilabbygget varit goda.

Men säger till Svenska Yle att man ändå måste ta tips om säkerhetsbrister på allvar.

Byggaren som kontaktat Svenska Yles Spotlight har delat med sig av fotografier från byggplatsen.

Norrback konstaterar att det syns en del brister på fotografierna, men att de också visar hur det kan se ut på en helt normal byggplats.

Läs också