Hoppa till huvudinnehåll

Den politiska temperaturen i Brasilien når kokpunkten

Oppositionens representanter firar i riksrättskommittén efter omröstningen mot president Dilma Rousseff 11.4.2016
Oppositionens representanter firar i riksrättskommittén efter omröstningen mot president Dilma Rousseff. Oppositionens representanter firar i riksrättskommittén efter omröstningen mot president Dilma Rousseff 11.4.2016 Bild: EPA/Fernando Bizerra Jr. Brasilien,Politik i Brasilien,Dilma Rousseff,riksrätt,underhus

Riksrättskommittén i Brasiliens kongress har beslutat att rekommendera att landets president Dilma Rousseff ställs inför riksrätt. Både underhuset och senaten ska ännu ta ställning i frågan, men Brasilien kokar.

Efter en stormig debatt och omröstning i riksrättskommittén föll rösterna 38 röster för och 27 emot. Det betyder inte ännu att Rousseff verkligen kommer att ställas inför riksrätt eller tvingas stiga av presidentposten.

Nästa söndag eller måndag ska det brasilianska underhuset ta ställning i frågan. Där krävs två tredjedelars majoritet för att frågan ska gå vidare till senaten. Om majoriteten av överhuset röstar för en riksrättsprocedur måste Rousseff avstängas från presidentämbetet för sex månader medan processen går vidare.

Rousseff misstänks för att – inför sitt omval år 2014 – ha dolt det växande budgetunderskottet genom att ta lån i statliga banker.

Brasiliens president Dilma Rousseff
Brasiliens president Dilma Rousseff Brasiliens president Dilma Rousseff Bild: EPA/FERNANDO BIZERRA JR Dilma Rousseff,Brasilien,presidenter

En anledning till att riksrättsdebatten är så eldfängd är att flera tidigare brasilianska regeringar sägs ha använt sig av precis samma praxis som Rousseff nu beskylls för.

Anhängare till Rousseff och hennes Arbetarparti är rasande och anklagar oppositionen för ett försök till statskupp.

Men regeringen har utsatts för hård kritik för att missköta ekonomin och för den stora korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras.

Oppositionsledarna också djupt indragna i korruptionshärvan

Vad gäller korruptionshärvan kring Petrobras är det ingalunda bara Arbetarpartiets politiker som misstänks för inblandning i den.

Rousseffs och regeringens ställning vacklade slutligen i slutet på mars då Arbetarpartiets viktigaste koalitionspartner och det största partiet i kongressen PMDB (Brasiliens demokratiska rörelse) hoppade av regeringen. Många av PMDB:s ledande politiker är också misstänkta för korruption.

Underhusets talman, PMDB-ledaren Eduardo Cunha, har lett riksrättskampanjen mot Rousseff, men han misstänks för att ha tagit över fem miljoner dollar i mutor från Petrobras och för att ha placerat pengar på hemliga bankkonton i Schweiz.

De facto är över hälften av riksrättskommitténs medlemmar misstänkta för korruption eller andra brott.

Vicepresidenten, PMDP-politikern, Michel Temer, är den som i första hand skulle ta över om Rousseff avstängs från presidentämbetet under en eventuell riksrättsprocess. Problemet är att han var med om att ta de där statliga lånen som Rousseff nu beskylls för.

Brasiliens vicepresident Michel Temer.
Michel Temer Brasiliens vicepresident Michel Temer. Bild: AOP Michel Temer,Brasilien,politiker

Rousseffs popularitetssiffror ligger på eländiga 10 procent numera. En opinionsmätning i lördags visade att 61 procent av brasilianarna vill att hon ställs inför riksrätt. Men 58 procent av dem vill att också Temer ställs inför riksrätt.

Demonstranter kommer att fylla gatorna

Kampen om en eventuell riksrättsprocess mot Rousseff har polariserat nationen. Medan medlemmarna i riksrättskommittén skrek i munnen på varandra, försökte polisen se till att demonstranter för och emot Dilma inte skulle ryka ihop utanför kongressen.

Också på andra håll i Brasilien demonstrerades det för och emot Dilma Rousseff och de här demonstrationerna kommer med stor sannolikhet att fortsätta under hela veckan.

Brasiliens ex-president Lula da Silva deltar i demonstrationen för Dilma Rousseff i Rio de Janeiro 11.4 2016
Brasiliens ex-president Lula da Silva deltar i demonstrationen för Dilma Rousseff i Rio de Janeiro Brasiliens ex-president Lula da Silva deltar i demonstrationen för Dilma Rousseff i Rio de Janeiro 11.4 2016 Bild: EPA/FERNANDO MAIA Brasilien,Luiz Inácio Lula Da Silva,riksrätt,Dilma Rousseff

Regeringskrisen, det politiska kaoset och korruptionshärvan i Brasilien gör det naturligtvis ännu svårare att ta itu med de ekonomiska problemen i landet.

I augusti kommer dessutom hela världens ögon att riktas mot Brasilien för då är det dags för OS i Rio de Janeiro.