Hoppa till huvudinnehåll

En liten bit av Sibbo ska inte bli Vanda

sibbo kommunvapen
sibbo kommunvapen Bild: Yle/Stefan Härus sibbo vapen

Två fastighetsägare vill att deras fastighet ska tillhöra Vanda i stället för Sibbo, men Sibbo kommun vill inte gå med på att justera kommungränsen.

Fastighetsägarna har en fastighet i Norra Nissbacka i Sibbo, vid gränsen till Vanda. Fastigheten har sitt postnummer i Vanda och den enda vägen till fastigheten finns på Vandas sida om gränsen.

Därför vill ägarna att gränsen justeras, men det ser ut att bli knepigt. Kommunstyrelsen i Sibbo har nämligen beslutat att inte förorda en gränsjustering

Lättare få service

Enligt ägarna skulle de enklare kunna få service om hemkommunen skulle ändras från Sibbo till Vanda.

Kommunstyrelsen i Sibbo anser däremot att servicen i dagens läge mycket lätt kan ordnas över kommungränserna även utan gränsjusteringar. Man kan enkelt få hälsovård, dagvård och skolor i andra kommuner än hemkommunen.

Styrelsen påpekar dessutom att det finns flera liknande fall runt omkring i landet. Om Sibbo går med på att justera gränsen, så kan det sätta press på övriga kommuner att göra likadant. Kommunstyrelsen anser att det här inte är ändamålsenligt.

Kommunfullmäktige i Sibbo ska ännu säga sitt i ärendet. Även om svaret från Sibbo blir nej, så kan statsrådet justera gränsen.

Vanda stad har inte motsatt sig att gränsen justeras.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland