Hoppa till huvudinnehåll

Finländska banker erbjuder inte skatteparadistjänster

Baksidan på Östnylands andelsbank.
Baksidan på Östnylands andelsbank. Bild: Yle / Hanna Othman krämaretorget 2

Finländska banker erbjuder inte sina kunder hjälp med att grunda bolag i skatteparadis, uppger de själva. När Yle Uutiset frågade ett antal finländska banker om de hjälpt sina kunder att grunda bolag utomlands och om de har några dotterbolag i länder med låg beskattning svarade bankerna nästan enhälligt nej.

De läckta Panamadokumenten visar att nordens största bank Nordeas Luxemburgenhet har grundat hundratals skatteparadisbolag åt sina kunder under de senaste tio åren. Ett tiotal av dem är fortfarande verksamma.

Vi hjälper inte våra kunder att grunda bolag utomlands och vi ger inte heller någon annan form av skatterådgivning där målet är att komma runt skatterna, sade Sparbanken, Aktia och S-banken när Yle frågade om skatteparadisverksamhet.

Skylt där det står Aktia.
Skylt där det står Aktia. Bild: Yle/Malin Valtonen aktiakontor

Aktia motiverade principen med att banken är en inhemsk bank medan Sparbanken lyfte fram att banken betjänar vanligt folk. S-banken uppgav i sin tur att den ägs av sina kunder och att det styr bankens värderingar.

Andelsbanken involverad i Luxemburg

Däremot äger Andelsbanken, det vill säga OP-gruppen, 45 procent av ett belgiskt riskkapitalbolag, Access Capital Partners Group, ACPG, med flera fondbolag i Luxemburg. Här ligger pengar för hundratals miljoner euro, men det handlar om ansvarsfull verksamhet, intygar Karri Alameri som är chef för Andelsbankens kapitalförvaltning.

EU-kommissionen har uppmanat Belgien att driva in mera skatt av företag i landet eftersom Belgien ska ha erbjudit företag skatteförmåner som inte överensstämmer med EU-lag.

ACPG har verksamhet i många europeiska länder, bland annat ett kontor i Helsingfors, och dessutom har ACPG grundat minst två placeringsbolag i Luxemburg förutom att de delvis äger ett tredje i samma stat.

ACPG har dessutom en fond värd 500 miljoner euro i skatteparadiset Guernsey.

Eurosedlar, svartvit
Eurosedlar, svartvit Bild: Yle/Arja Lento eurosedel

Andelsbanken är alltså via diverse omvägar involverad i fond- och placeringsbolagsverksamhet i Luxemburg.

Andelsbanken intygar ändå att banken inte erbjuder internationell skatterådgivning. Andelsbanken har verksamhet i Finland och i de baltiska länderna.

Banken kan inte veta vem som är kund i bolagen i Luxemburg eftersom ägaren inte har med de uppgifterna att göra.

- Våra fonder och bolag i Luxemburg är grundade för att, som ofta görs inom internationell placering, undvika upprepad beskattning. Det handlar inte om skatteflykt. Avsikten är att investerare betalar skatt i sina hemländer, säger Karri Alameri.

Andelsbanken betonar att alla placeringar som görs via banken och de vinster som de skapar årligen rapporteras till de finländska skattemyndigheterna. Det är helt lagligt att vara delägare i bolag utomlands. Däremot vore det olagligt att dölja vinster för skattemyndigheterna.

Danske Banks kunder inte nordiska

Danske Bank har en internationell enhet i Luxemburg men den har främst kunder från andra länder än de nordiska.

- Det är naturligt att den enhet som betjänar internationella kunder ligger i Luxemburg eftersom där finns ett stort kunnande inom internationell bankverksamhet för privatkunder, uppger banken i sitt svar till Yle Uutiset.

Danske bank logo
Danske bank logo Bild: Mikael Crawford/Yle banker

Banken uppger att det handlar om “ekonomisk rådgivning och planering” och att målet inte är att undvika skatter.

Danske Bank uppger också att banken rapporterar allt det som lagen kräver till skattemyndigheterna i Finland.

Finansinspektionen i Finland har inte enligt bankerna någonsin lagt sig i deras verksamhet gällande kunders utländska inkomster eller egendom som finns i utlandet.

De här frågorna ställde Yle Uutiset till bankerna:

  • Erbjuder ni själva eller via andra tjänsteleverantörer hjälp i att grunda bolag utrikes?
  • Om ni erbjuder eller har erbjudit hjälp, i vilka länder har era kunder grundat bolag?
  • Har banken verksamhet eller dotterbolag i länder med låg beskattning?
  • Om ja, hurdan verksamhet?
  • Hur rapporterar ni om kunders egendom i skatteparadis till de finländska skattemyndigheterna?
  • Har Finansinspektionen i något skede lagt sig i bankens verksamhet gällande kunders utländska inkomster eller egendom som finns i utlandet?

Läs Yle Uutisets artikel här.