Hoppa till huvudinnehåll

Finsk affärsman i skatteparadis

En hög papper och texten #panamapapers
Hannes och Marja-Leena Kulvik på självständighetsbalen 1999. En hög papper och texten #panamapapers Bild: Svenska Yle / grafik Johan Lindström Läcka,dokumentation,Panama,panamapapers

En av advokatbyrån Mossack Fonsecas trogna kunder under hela 2000-talet är affärsmannen Hannes Kulvik och hans familj. Han blev rikskändis under casinoekonomins dagar i samband med de så kallade Kouriaffärerna; en maktkamp mellan de stora bankerna.

hannes och marja-leena kulvik på självständighetsbal 1999
Hannes och Marja-Leena Kulvik på självständighetsbalen 1999. hannes och marja-leena kulvik på självständighetsbal 1999 Bild: Yle/arkiv marja-leena kulvik,Presidentens slott,Finlands självständighetsdag,skatteparadis
Finansmännen Pentti Kouri och Hannes Kulvik hamnade på kollisionskurs med varandra den gången.

Stora summor pengar försvann i uppgörelsen, av allt att döma till skatteparadis. Det talades om ett mystiskt bolag vid namn Khotso. Kulvik själv gjorde gällande att han inte styrde över bolaget.

Skattemyndigheterna påstod att Hannes Kulvik hade gömt vinstpengarna från de stora bankaffärerna, men han frikändes till slut.

Gammal kund

När vi går igenom Panamadokumenten möts vi av bolag efter bolag med kopplingar till Kulvik.

Dokumenten visar att Kulvik är en gammal kund hos Mossack Fonseca. Under hela 2000-talet har han och familjen bildat och ombildat företag, företrädesvis på Brittiska Jungfruöarna

Navet är firman i Geneve i Schweiz: Kulvik & CIE. Därifrån sköter Marja-Leena Kulvik en stor del av korrespondensen med Mossack Fonseca. Inte sällan på franska.

Kulvik i Finland

Men Kulviksfären är också aktiv i Finland. Det finns flera bolag registrerade på en adress i centrala Helsingfors där också övriga familjemedlemmar är med som beslutsfattare.

Flera bolag har under åren bildats på Brittiska Jungfruöarna med hjälp av Mossack Fonseca.
Vissa av dem är ännu aktiva. Andra har försvunnit, eller kanske bytt namn. Det rör sig åtminstone om ett halvt dussin bolag där någon Kulvik har varit beslutsfattare eller aktieägare under åren. Men de komplicerade strukturerna gör det svårt att säga exakt.

Åtminstone i ett par fall har Kulviks också hjälpt finska affärsmän att etablera bolag på Brittiska Jungfruöarna via Mossack Fonseca.

”För gammal för sånt där”

När Spotlight når Hannes Kulvik per telefon för att be honom närmare kommentera sina bolag och bolagens upplägg samt offshoreekonomin där han förekommit i flera decennier är svaret:

- Nää, jag är för gammal för sånt där.

panamapapers.icij.org