Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Skatteparadis tär på demokratin

brooke harrington
Brooke Harrington brooke harrington Bild: Yle/Ghadi Boustani förmögenhetsförvaltning,forskare,Handelshøjskolen i København,miljonärer

Skatteparadisen. Det handlar inte enbart om att undvika skatter. I slutändan handlar det om att undvika lagen.
- Den som har tillräckligt mycket pengar behöver inte följa lagen, säger forskaren Brooke Harrington.

Under åtta års tid har den amerikanska forskaren Brooke Harrington studerat hur förmögenhetsförvaltningen går till. Dels har hon studerat det och dels har hon gjort djupintervjuer med personer som jobbar med de rikas förmögenheter. Spotlight träffar henne på Copenhagen Business School.

- De rika försöker dölja sina rikedomar. Från vem? De försöker kanske dölja sina rikedomar från regeringen. Eller den egna familjen. Eller någon affärsbekant som är ute efter dem, förklarar Harrington.

Panama City
Panama City Panama City Bild: EPA/Alejandro Bolivar Panama City,Panama,höghus,skyskrapor,skatteparadis,Palmer,Karibien

Ambivalens

Hemlighetsmakeriet är a och o i skatteparadisekonomierna. Panamadokumenten har tydligt visat hur både makthavare och andra försöker dölja sina tillgångar. De har också visat på bankernas ambivalenta roll.

- Bankerna, de finansiella institutionerna och förmögenhetsförvaltare hamnar i en besvärlig sits, enligt Harrington.

De förutsätts göra en grundlig bakgrundskoll; även känd som KYC (Know Your Client), alltså lär känna din kund. Det betyder att man borde ställa obekväma frågor, vilket potentiellt irriterar deras kunder. Samtidigt som kunderna vänder sig till dem för att komma undan skatter eller gömma pengar av olika anledningar.

- Så vad de tycks göra är att se efter sina egna intressen tills de blir ertappade, konstaterar Harrington. Det har lett till att schweiziska banker blivit tvungna att betala stora böter till bland annat USA.

Nordea har likaså tvingats punga ut med miljonbelopp för att de inte varit tillräckligt noggranna vad gäller penningtvätt. Banken har likaså under de gångna åren hjälpt till att starta hundratals skatteparadisföretag åt sina förmögna kunder.

Mot lagens anda

Det visar Panamapappren. De visar likaså att kriminella element utnyttjar möjligheten att dölja sig bakom sekretessen som offshore ekonomierna står till tjänst med.

Frågan om laglighet är ständigt aktuell. Det som vi gör är inte olagligt är ett vanligt argument från de personer eller banker som ertappas i olika skatteparadis. Frågan är välbekant för Brooke Harrington.

- Det som är viktigt att förstå är att den här verksamheten håller sig inom lagens bokstav, men mot lagens anda, menar Brooke Harrington. Det är häpnadsväckande!

Förmögenhetsförvaltarna får betalt just för det. Att veta var linjen går mellan lagligt och olagligt. Och de ser till att kunden inte hamnar på fel sida om gränsen.

- Det kan vara på gränsen, men så länge kundens namn inte hamnar i tidningarna är det inget problem, sammanfattar Harrington sina erfarenheter.

EU mot aggressiv skatteplanering

Några stora företagsnamn som på senare tid har hamnat i offentligheten är biltillverkaren Fiat och kaffejätten Starbucks. Ingetdera fallet har något med Panamaläckan att göra.

Men nog med det som kallas aggressiv skatteplanering.

Margrethe Vestager
Margrethe Vestager Margrethe Vestager Bild: EPA/LAURENT DUBRULE konkurrenskommissionär

En av de personer som har drivit kampen mot det fenomenet är EU-kommissionären Margrethe Vestager med ansvar för konkurrensfrågor. När vi träffar den danska kommissionären i Köpenhamn är hon mycket tydlig.

- Alla ska ha samma möjligheter. En massa bolag betalar sina skatter. De må tycka om det eller inte – men de betalar sina skatter Och så finns det de som betalar väldigt, väldigt litet i skatt.

Domstolsprövning

Vestager och hennes stab har gått åt just Fiat och Starbucks för att bolagen enligt henne har fått särbehandling i Luxemburg, respektive Nederländerna. De här fallen ska nu prövas i domstol.

- Kommissionens mål är enkelt: vi vill att pengarna beskattas där de förtjänas.

Och vad skatteparadis anbelangar har Vestager sin egen definition.

- Ett skatteparadis är en plats där alla betalar sina skatter.

Demokratifråga

För den amerikanska forskaren är frågan om vem som betalar skatt och hur mycket avgörande för hela det demokratiska systemet.

Om avancerad skattepanering leder till att folk låter bli att betala sina rättmätiga skatter och i värsta fall lever utanför lagens anda så tär det på demokratins grundvalar.

- När det kommer till kritan handlar det om huruvida vi ska ha suveräna samhällen med demokratiskt styre och i så fall om våra lagar ska gälla för alla, säger Brooke Harrington.

panamapapers.icij.org

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle