Hoppa till huvudinnehåll

Gamla stan i Borgå får behålla uteserveringar i trä

Gamla stan i Borgå.
Restaurangen Hanna-Maria i Gamla stan är en av restaurangerna som pustar ut då de i sommar igen kan lägga ut träterrassen. Gamla stan i Borgå. Bild: YLE / Hanna Othman turister

Chefen för kommunteknik ändrade sig - restaurangerna i Gamla stan får håll kvar sina uteserveringar byggda i trä. Men från åstranden ska de fortfarande bort.

I höstas var alla många uteserveringar i Borgå hotade då chefen för kommunteknik meddelade att gatorna skulle göras luftigare och mera harmoniska. Sättet det här skulle uppnås på var att tömma gatorna på uteserveringar byggda av trä.

Restaurangerna i Gamla stan kommer ändå att få hålla kvar sina uteserveringar.

Ojämn mark kräver underlag

Nu visar det sig ändå att restaurangerna vid kullerstensgatorna i Gamla stan inte behöver göra några förändringar.

- Vi bedömde att marken oftast är för ojämn i Gamla stan för att man ska kunna ha bord och stolar ute, säger Kari Hällström, chef för kommunteknik.

Gamla rådhustorget i Borgå
Café Fannys uteservering har många besökare under soliga dagar. Gamla rådhustorget i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström turiste

Då det blir dags att förnya kontrakten för kaféer och restauranger kan kommuntekniken ändå syna byggena på nytt.

- Vi kan tillsammans med företagaren fundera på om omständigheterna förändrats. Måste serveringen stå just där? Kan man bygga den på något annat sätt?

Hällström säger att han inte kategoriskt vill försämra företagarnas möjlighet till affärsverksamhet.

Uteserveringar försvinner längs åkanten

De uteserveringar som finns vid ån och är byggda i trä måste bort.

Alba Rios uteservering får inte längre byggas ut på trottoaren. Kipparikioski har under vintern byggts om och rivit sin uteplats.

restaurangen wilhelm å i borgå
Utvidgningen norrut mot gångbron ska bort från Wilhelm Å. restaurangen wilhelm å i borgå Bild: Yle/Stefan Härus wilhelm å

Största delen av Wilhelm Å:s uteservering är stadigt byggd på grunden, men den delen som legat mot gångbron måste rivas.

I fortsättningen måste uteserveringarna vid ån placera ut stolar och bord direkt på marken.

Bild: Yle/ Ellen Henricson vita stolar