Hoppa till huvudinnehåll

Ministerium bad konstnärer jobba för lunchkupong: “En olycklig formulering”

Grafikern Kasper Strömman och serietecknaren Kaisa Leka.
Grafikern Kasper Strömman och serietecknaren Kaisa Leka är trötta på att jobba gratis. Grafikern Kasper Strömman och serietecknaren Kaisa Leka. Kaisa Leka,kasper strömman,Kasper Strömman,konstnärer,Frilansarbete,grafiker,Serietecknare

Ska konstnärer ha honorar också i framtiden, eller räcker det med en lunchkupong?

Den frågan blev aktuell för bland andra serietecknaren Kaisa Leka och grafikern Kasper Strömman som fick en oväntad inbjudan om att komma och teckna på ett stort seminiarium om internationell pressfrihet för 700 gäster på Finlandiahuset.

Konstnärerna blev ombedda att jobba gratis vid seminariet, som ordnas av Undervisnings- och kulturministeriet.

Lönen som ministeriet hade att erbjuda var en lunchbiljett och "stor synlighet."

Lunch och synlighet betalar inte i affären

Grafikern och bloggaren Kasper Strömman blev förvånad och arg när han fick mejlet.

- Jag tycker att det är konstigt att det är Undervisnings- och kulturministeriet som frågar. Det är deras jobb att befrämja hela kulturindustrin och ta ställning till att konstnären ska få betalt.

Strömman skriver på sin blogg att han ibland tar emot obetalda uppdrag när det finns skäl till det. Nu blev han erbjuden lunchkupong och synlighet på ett statligt evenemang.

Han svarade på mejlet med att säga att “det inte är synlighet som betalar i affären”.

Varför är det alltid konstnärer som ska jobba gratis, undrar Kasper Strömman. Bild: X3M/Catariina Salo kasper strömman

“Olyckligt formulerat”

När Yle Nyheter ringer till ministeriet visar det sig att det är kulturrådet Zabrina Holmström från internationella sekretariatet som är den rätta personen att uttala sig.

Hon säger att det rör sig om en olycklig formulering i de utskickade mejlen. Konstnärerna skulle självklart få betalt, de skulle själva förhandla om arvodet.

- En kollega till mig har i ett mejl till Kaisa Leka och Kasper Strömman, uttryckt sig i olyckliga ordalag. Det som jag tror att han menade var att vi inte har möjlighet att betala ett stort arvode. På inga villkor ska någon arbeta gratis, det strider mot alla regler och sunt förnuft.

Så det var ett misstag?

- Formuleringen var väldigt misslyckad om det stod att “vi betalar inget arvode”. Det bör heta att man kan “diskutera ett arvode”. Det här är något man ska diskutera med respektive serietecknare.

I svarsmejlet till Strömman önskades han en glad fortsättning på våren.

Journalistförbundet rekommenderar att grafiker i Finland ska ha en minimitimlön på 81 euro. Holmström garanterar att konstnärerna skulle få minst den summan ifall de kommer.

Hurdan är synen på konstnärer i Finland

Kaisa Leka blir tyst för en stund i telefonen när hon hör att det var meningen att hon skulle förhandla om lönen. Men det är inte en hållbar förklaring enligt henne.

- I och för sig så känns det bra att de på ministeriet inser att de ska betala lön åt konstnärer och inte be någon jobba gratis, men de har nog formulerat sig på ett mycket underligt sätt om det var meningen från början.

Leka har skrivit på sin Facebook-sida om händelsen. Inlägget har över 100 kommentarer och nästan 500 delningar.

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen
Gratis arbete är inte i stil med ministeriets linje, enligt undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen. Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Sanni Grahn-Laasonen

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) har också kommenterat på sociala medier att gratis arbete inte hör ihop med ministeriets linje.

Även kanslichefen på ministeriet, Anita Lehikoinen, har twittrat att saken ska tas hand om.

Leka har i dag blivit kontaktad av ministeriet, som beklagar det skedda.

I mejlet stod det dock ingenting om att det var meningen att förhandla om arvode. Istället förklaras det att inte heller seminariets talare får betalt.

Läs också