Hoppa till huvudinnehåll

Osäkert hur det går för anställda då flyktingförläggning i Karis stänger

Ett vitt papper med text på arabiska tejpad med orangefärgad tejp på en vit tegelvägg.
Verksamheten fortsätter som normalt tills flyktingförläggningen stänger. Ett vitt papper med text på arabiska tejpad med orangefärgad tejp på en vit tegelvägg. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund instruktion,Raseborg

Flyktingförläggningen Raasepori Resort i Antby i Karis stänger den 30.9. Samarbetsförhandlingarna inleds på fredag (15.4) och det är oklart hur många från personalen kommer att sägas upp.

- Det är synd för det kan hända att det finns några av våra bästa arbetstagare vid den förläggningen, och så sägs de upp, konstaterar Petri Kaukiainen, Röda Korsets distrikschef i Helsingfors och Nyland.

Förra året kom det 32 000 asylsökande och i år har det bara kommit 2 000. Det innebär automatiskt stängningar.

Många har ändå anat att en minskning av personalen kommer att bli aktuell då antalet asylsökande som kommer till Finland har minskat.

- Det är klart att det alltid oroar när det är frågan om den egna arbetsplatsen, säger Timo Nyholm som ansvarar för Röda Korsets flyktingförläggningar för vuxna i Nyland och Helsingfors.

- Det har ändå funnits en förståelse för att det här kan hända då det förra året kom 32 000 asylsökande och det i år bara har kommit 2 000. Det innebär automatiskt stängningar, fortsätter han.

Det är Migrationsverket som beslutar om stängning av flyktingförläggningar.

Bättre beredskap nästa gång

Kaukiainen menar att det är en knepig situation för att det å ena sidan är ekonomiskt ohållbart att betala för tomma sängar, samtidigt som det är synd att stänga en förläggning precis som verksamheten kommit igång.

- Vi måste ha en bättre beredskap än vi hade i höstas nästa gång det kommer en större mängd asylsökande, men finns det inte kunder kan man inte upprätthålla förläggningarna. Det kostar och det måste finnas en balans, konstaterar han.

Totalt stänger sex flyktingförläggningar i Nyland och 33 i hela landet. Helsingfors och Nylands distrikts samarbetsförhandlingar berör personalen vid alla förläggningar som stänger.

- Samarbetsförhandlingarna berör totalt kring hundra personer. Det att Raasepori Resort stänger betyder ändå inte att alla sägs upp. Mer vet vi inte just nu för att förhandlingarna inte ännu har inletts, säger Nyholm.

Oro bland asylsökande

Det är ännu osäkert hur de som bor på förläggningen drabbas av stängningen. I många fall kommer beslut om asyl redan ha fattats för de som bor där nu och de kommer inte längre att bo vid förläggningen.

Nyholm menar ändå att vissa är oroliga.

- Alla asylsökande har en plats tryggad. Ifall de ännu är kvar på förläggningen då den stänger så kommer de att flyttas någon annanstans. Jag har förstått att de har uttryckt oro men att man försökt försäkra dem om att det här inte inverkar på deras process på något sätt, förklarar han.

- Det är ändå klart att en flytt ändå innebär att man måste lämna det bekanta och trygga, och det kan kännas obehagligt, fortsätter Nyholm.

Trots att de som nu bor på förläggningen till största delen inte kommer att beröras av stängningen så kommer det nya asylsökande till förläggningen under våren och sommaren.

- Det finns en möjlighet att det kommer nya så länge förläggningen är öppen, verksamheten fortsätter som normalt, berättar Kaukiainen.

De som bor på förläggningen när den stängs kommer att flytta. Det är ändå inte säkert att de får stanna i Nyland, det beslutet tar Migrationsverket.