Hoppa till huvudinnehåll

"Sommarkollo" behöver barnskådespelare

Fem tolvåringar spenderar en vecka av sin sommar på ett läger där de lär känna varandra.

Sommaren är fylld av drama, kärlek, svek, vänskap och upplevelser. Att testa gränser, hitta sin roll i det nya sammanhanget och våga vara sig själv. Detta kunde vara på riktigt, men den här gången är det Yle Fem i samarbete med Five Corners Production som kör igång med en ny tv- och webbdramaserie för 8-12 åringar: Sommarkollo.

Inspelningarna kommer att äga rum under juni och juli månad och därför söker produktionsbolaget nu efter svensktalande pojkar och flickor bosatta i huvudstadsregionen i åldern 11-14.

- Det känns alltid spännande att se hur karaktärerna kommer till liv genom castingen, hur de kommer att forma sig, funderar Elin Grönblom, som skrivit manus till serien och också kommer att regissera den. Castingen lägger grunden för hela innehållet och stämningen i serien, den är helt avgörande, tillägger hon.

Hur går en casting till?

- Vi har två skeden i vår casting, berättar Elin Grönblom. Det första skedet går ut på en kort intervju, där jag får känna på vem jag samtalar med och se hur hon eller han motsvarar karaktärerna. I det andra skedet så tar vi en ny runda med de barn som kunde passa för rollerna, då ser vi mera på hur barnen klarar de inövade replikerna, vi kollar också dynamiken mellan de olika karaktärerna. Efter det görs det slutliga valet.

Elin Grönblom säger att inlevelseförmåga och viljan att vara med är viktigt. Tidigare erfarenhet av teater eller film betyder inte att man nödvändigtvis har bättre chanser än andra. Mycket handlar om hur väl de sökande barnen matchar de karaktärer som finns och hur bra de är på att ta regi. Hon poängterar att i castingsituationen kan man inte göra rätt eller fel.

- Den primära målgruppen 8-13 år är liten på finlandssvenskt håll. Det är roligt att kunna gå in med en relativt sett stor dramasatsning för den här målgruppen, men framförallt är det viktigt. Barn känner identifikationen då de ser andra tala som de gör, ser miljöer de känner igen, och tar del av situationer och problemställningar som är bekanta för dem i deras vardag. Dramat som uttrycksmedel möjliggör det här. I bästa fall börjar barnen reflektera över frågor som är viktiga för dem och som stöder dem i deras utveckling, säger Petra Holm, ansvarig producent för barnprogrammen.

De erfarenheter Petra Holm fick med den motsvarande produktionen "Fanny" för några år sedan, som är en tittarsuccé på arenan, visade att det går att nå ut över språkgränsen, om innehållet är tillräckligt bra.

- Då hittade även finskspråkiga barn innehållet! Det ska vi uppnå även nu. Dessutom kommer Sommarkollo även att sändas i Sverige, Norge och Danmark av public service bolagen där, vilket är fantastiskt, tillägger Holm.

Sommarkollo kommer att sändas på Svenska Yle sommaren 2017. Serien kommer att bestå av 13 episoder, 35 kortare videoklipp och även ha innehåll på sociala medier.

Info om castingtillfällen

Det kommer att ordnas casting i följande lågstadieskolor i Helsingforsregionen:

Drumsö, Munksnäs, Cygnaeus, Åshöjden (inte bekräftat)Kronohagen (inte bekräftat), Zacharias Topelius, Rudolf Steiner, Hoplax/Haga enheten, Kårböle, Staffansby (inte bekräftat), Degerö, Brändö, Nordsjö, Botby (inte bekräftat), Östersundom, Kottby, Månsas och Boxby skola i Sibbo. 

Om du går i en skola i Sibbo som inte är Boxby skola, så kan du komma på casting till Boxby skola torsdag 28.4 kl.10 - (förbered dig på att vänta). 

Om du inte går i någon av dessa skolor så kan du komma på den öppna castingen som ordnas lördagen den 16.4 från och med kl. 12 på Five Corners Production, Fredriksgatan 34 B 20-21, 00100 Helsingfors.

Du måste anmäla dig om du kommer på den öppna castingen senast torsdag 14.4. Det du gör på e-post info@fivecorners.fi

Kommer du ihåg serien "Fanny" som Hajbo presenterade under 2014-2015? Fanny blev en stor succé och en publikframgång och finns fortfarande tillgänglig att återuppleva i sin helhet på Barnens arena.
Fannys blogg hittar du också på Hajbos hemsida.
Elin Grönblom regisserade även denna serie.

Läs också

Familj

 • Hajbos sommarlovs-tips till dig som gillar spel.

  Roliga mobil-spel som funkar var än du är i sommar.

  Letar du efter enkla mobilspel som passar bra att ha i mobilen när man chillar på stranden, ligger i hängmattan, sitter i baksätet på bilsemesterresan eller bara flyr undan regnet...

 • Vi vill ha färre barn, senare i livet

  Vi vill hitta den perfekta partnern och leva ut vår ungdom.

  Vi vill hitta den perfekta partnern och “leva ut vår ungdom” innan vi ens tänker på barn i dag. Att förstföderskornas ålder stiger, och fler önskar sig färre barn har inte enbart att göra med recessionen. Det handlar om en större kulturell förändring som rotat sig i oss.

 • “Vänta med att planera syskon”

  Tätt mellan syskonen är dåligt både för barn och föräldrar.

  Max två år mellan barnen, tycker de flesta finländare att är perfekt. Men liten åldersskillnad mellan syskonen är förknippat med både skilsmässa, kortare livslängd, autism och schizofreni.

 • Hotet om skilsmässa kan vara början på något nytt

  Går relationen ännu att rädda eller är det dags att gå?

  Tiden efter jul- och nyårshelgerna är högsäsong för skilsmässor. När går relationen ännu att rädda och när är det dags att börja dela på gafflarna?