Hoppa till huvudinnehåll

Tavlor av Andy Warhol försvann – FBI utlovar jättebelöning

Andy Warhols Campell's Soup-tavlor på Sothebys.
Tryck från serien Campbell's Soup II från 1969 vid en auktion i London 2013. Andy Warhols Campell's Soup-tavlor på Sothebys. Bild: EPA/ANDY RAIN Andy Warhol,Campbell's Soup Can,Campbell's Soup Cans,konstverk,museer,utställningar,tavlor

Sju värdefulla konstverk av den amerikanska popkonstnären Andy Warhol stals från ett museum i Missouri i USA förra veckan.

Federala polismyndigheten FBI utlovar en belöning på 25 000 dollar, eller knappt 22 000 euro, till den som kan hjälpa polisen att komma tavlorna på spåren.

Konstverken tillhörde serien Campbell’s Soup I och föreställer den berömda soppkonserven med samma namn. De stals från konstmuseet Springfield i Missouri under natten till den 7 april.

De sju tavlorna tillhörde en serie av tio så kallade silkscreentryck som i sin helhet är värda en halv miljon dollar. De tio tavlorna hade donerats till museet 1985. Utställningen har stängts på grund av inbrottet och de övriga Warhol-verken har tagits bort.

Varken polisen eller museet har gått ut med ytterligare information om stölden men en utredning pågår.

Andy Warhol tillverkade 32 tavlor med titeln Campbell’s Soup Cans 1962. De föreställer alla de varianter av konservburkar med soppa som livsmedelsföretaget då hade i sitt sortiment.

Warhol tryckte sedan upp originalen i ett flertal upplagor och varianter och de stulna verken i Missouri är daterade till 1968.

Andy Warhols original Campbell's Soup Cans på MoMA i New York.
Originaltavlorna hänger i dag på Museum of Modern Art, MoMA, i New York. Andy Warhols original Campbell's Soup Cans på MoMA i New York. Bild: AOP Campbell's Soup Cans,Andy Warhol,Museum of Modern Art,museer,konstnärer,konst,utställningar