Hoppa till huvudinnehåll

Tuffa pojkar och rara flickor?

Elever i Grundskolan Norsen.
Ronja Grönblom, Amanda Eriksson, Taneli Poutanen och Robin Borgström i Grundskolan Norsen. Elever i Grundskolan Norsen. Bild: Yle nyhetsskolan

Beteendenormer, vad är det? Den frågan fick vi när vi pratade med elever om just beteendenormer. Vad är beteendenormer då? Beteendenormer är hur samhället förväntar sig att t.ex. flickor och pojkar ska bete sig.

Vi går i Grundskolan Norsen som nu finns i Haga på grund av renovering av skolhuset på Unionsgatan. Till samma byggnad i Haga har det här året kommit ytterligare en skola, Helsingin kuvataidelukio.

Vi intervjuade 12 elever i grundskolan Norsen om hur de tycker att man i samhället anser att flickor och pojkar ska uppföra sig. Bland de finlandssvenska ungdomarna var åsikterna om beteendenormer väldigt traditionella. Men när vi frågade Kuvataidelukios elever var deras svar mer varierande.

Den första frågan vi ställde var: Enligt dig, vilka är beteendenormerna för flickorna och pojkarna i samhället? Vi fick tydliga svar av alla om skillnaderna mellan könen och det fann inte skillnad mellan pojkar och flickornas åsikter.

De flesta eleverna tyckte att flickor ska vara jättesnälla, tystare än pojkarna och att flickor inte får ha starka åsikter om saker. Flickor ska vara mera accepterande och förväntas jobba hårdare än pojkar i t.ex. skolan. Pojkar kommer undan med mindre jobb. Men är det sant?

Vi intervjuade två lärare om saken och oftast erkände de att det faktiskt är så att flickor förväntas göra mera jobb.

Robert Luther.
Robert Luther, språklärare. Robert Luther. Bild: Yle nyhetsskolan

– I skolan förväntas killar kunna matematik och flickor vara bra på språk, säger Robert Luther som lär ut latin och franska i Grundskolan Norsen.

Hur har beteendenormerna förändrats genom tiderna?

I Norsen anser de flesta att människor uttrycker sig mera nuförtiden och kvinnor får ta mera ställning till frågor i samhället. Män och kvinnor har blivit mer jämlika och det har orsakat att män tillåts visa mer känslor och inte måste vara lika psykiskt starka. Förut såg man mera upp till föräldrarna, andra äldre och deras åsikter.

Så varför är det bra eller dåligt med beteendenormer?

– Det är viktigt med beteendenormer eftersom alla människor behöver en grund för hur de ska bete sig, säger Oscar, en sjundeklassare.

Karolina Tujulin, Gabriela Möller, Oscar Höckerstedt och Ilja Freudentahl.
Karolina Tujulin, Gabriela Möller, Oscar Höckerstedt och Ilja Freudentahl. Karolina Tujulin, Gabriela Möller, Oscar Höckerstedt och Ilja Freudentahl. Bild: Yle nyhetsskolan

Det är dåligt med beteendenormer eftersom det blir tryck på hur man ska bete sig och alla beter sig på ett ganska likadant sätt. Men när man frågar människor om vad de tycker om beteendenormerna så säger de flesta att de inte borde finnas och att man borde få bete sig som man vill. Men att man ändå visar hänsyn och är vänlig.

Slutsatsen är alltså att i nuläget har det blivit mer fritt, man får bete sig som man själv vill och måste inte följa strömmen, fast alla kanske inte tycker om det.

Ida Salminen.
Ida Salminen från Kuvataidelukio säger att man brukar vara vänligare nuförtiden. Ida Salminen. Bild: Yle nyhetsskolan

Bettina Brunou, Beata Wenman, Christelle Rewell, Ellen Mickelsson och Katja Bondestam, Grundskolan Norsen
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Läs också

Nyhetsskolan

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan