Hoppa till huvudinnehåll

Det nya: Kvinnor beter sig illa mot invandrarbarn

Knytnäve med hat-text. Svartvit.
Knytnäve med hat-text. Svartvit. Bild: Patrick Holmström Knytnäve,hat,hatprat

Vuxna kvinnor säger elaka saker till barn och ungdomar - och det här är någonting som jag inte har varit om tidigare, säger Janette Grönfors vid Röda korset.

Varför har det gått så här att barn är rädda för våld, och att de är rädda för att gå ensamma ut?

- Det har hänt ganska mycket i Finland under det senaste året. Vi har ”fått lov” att säga högt och ljudligt vad vi tänker om till exempel invandrarbarn. Då man ser barn som ser annorlunda ut säger man rakt ut vad man tycker och tänker om dem.

Vad kan man göra åt det?

- Alla kan börja med sig själva och fråga sig: Hur skulle det kännas om det skulle sägas någonting elakt till mitt barn? Och hur skulle jag reagera på det? Man kan sätta sig själv i barnets position och fråga sig hur det känns.

- Det är först nu under de två senaste åren som man kan säga att vi har börjat prata ordentligt om rasism. Var finns rasism? Vad borde man göra åt saken?

- Vi har först nu kommit till den nivån att vi vågar berätta om hur vi upplever barn, ungdomar och vuxna som ser lite annorlunda ut.

Vad är egentligen nytt? Det har nu kommit många invandrarbarn till vårt land - men den här inhemska rasismen har väl alltid funnits?

Jo - men jag har märkt att det nyaste nu är att det är vuxna kvinnor som uttrycker sig hemskt både på sociala medier och på gatorna. De säger elaka saker till barn och ungdomar. Det här är något som har ändrats under min tid. Jag har jobbat med de här frågorna i över 20 år.

- Jag har sett och hört saker, och jag har diskuterat med människor - och jag måste nog säga att det är någonting hemskt och någonting nytt med kvinnor som beter sig så här.

Är det de sociala medierna som har gett den här kanalen?

- Kanske det. Folk är modiga då de är där. Och de använder sitt eget namn och till och med ansiktet kan finnas där på bild. De tänker sig att de kan säga precis vad de tänker och tycker just nu i den här sekunden - utan att fundera lite längre och tänka: Det finns ju där för evigt, det där som jag har sagt.

Det är ofta vuxna som antastar barn verbalt. Hur ska man nå vuxna med budskapet om att det inte är okej?

- Det är en bra fråga. Vi har pratat om de här, och medier har skrivit om det – så ingen kan säga att den inte visste att man inte får göra så .. Det handlar om oss själva. Vi måste tänka på hur vi pratar! Vi måste fråga oss: Hur beter jag mig själv? Jag utgör ju modell för barnen och ungdomarna!


Är lösningen faktiskt den att de vuxna börjar följa barnen till deras hobbyer?

- Vi har ju inte haft den situationen ännu i Finland - men i andra länder som England och övriga länder i Europa är det ju vanligt att det görs så. – Men om orsaken till det är att de vuxna hoppar på barnen - så nej - så får det inte vara!

Vad skulle du säga åt vuxna som gör rasistiska påhopp på barn?

- Jag skulle säga: Sätt det där på dig själv och fundera på hur det känns. Tänk själv hur det skulle kännas om någon skulle säga att ditt barn är fult. Vad skulle du säga? Tänk på hur de här barnen reagerar och hur det skulle kännas för dig som vuxen om det görs så här mot ditt barn?

Och de andra barnen eller de vuxna som hör dessa rasistiska påhopp. De måste ju protestera..?

- Absolut! Genast!

Janette Grönfors vid Röda korset intervjuades av Bengt Östling

Läs också