Hoppa till huvudinnehåll

Diabetes behöver inte begränsa ditt liv

Leo Moring
Leo Moring har haft diabetes i femton år, men sjukdomen stör honom inte nämnvärt. Leo Moring Bild: Yle/Petter Sandelin leo moring

Som diabetiker skulle Leo Moring inte ha behövt utföra sin militärtjänstgöring. Han bestämde sig ändå för att inte låta sjukdomen styra hans liv och ansökte om speciallov för att få delta.

När Leo Moring var tio år gammal började han plötsligt rasa i vikt. Samtidigt var han också kissnödig och törstig jämt. Eftersom hans pappa är läkare förstod han att något inte stod rätt till. Ett besök hos en annan läkare bekräftade misstankarna. Leo hade drabbats av diabetes, typ 1.

- Jag var ganska likgiltig. Läkarna förklarade vad det kommer att innebära och att det egentligen inte spelar så stor roll i ens vardag, berättar Leo.

Det är i stort sett den attityden Leo har också femton år senare, något han förklarar med sitt sätt att se på sjukdomen.

- Det handlar om att ha rätt sorts attityd. Att inte göra ett stort nummer av sjukdomen, men att också sköta om den och ge den den uppmärksamhet som krävs.

Jag hade läst att det fanns ett experiment där det testades om diabetiker kan göra militärtjänstgöring. Det fanns vissa extra utmaningar, som att försöka hålla insulinet flytande då det var kallt.― Leo Moring

Inget sockersug

Leo säger att han lägger ner ungefär fem minuter per dag på att sköta sin diabetes. Under de minuterna mäter han sitt blodsocker och injicerar insulin, för att ersätta det insulin hans kropp inte själv klarar av att producera. Han medger att han också lever rätt så hälsosamt, vilket hjälper till att hålla sjukdomen i schack.

- Jag äter jättelite socker har egentligen inget sockersug. Jag äter kanske lite choklad på julen och en efterrätt nu och då. Man kan så klart äta hur mycket socker som helst, men då måste man också spruta i sig mer insulin för att hålla allt i balans.

Insulinet får han i sig genom en spruta, en process han beskriver som smärtfri eftersom nålen är så liten.

Om vi tänker att vi går på café och du beställer en bakelse, vad måste du göra då?

- Om vi är på ett café går jag högst antagligen in på toaletten och stoppar i mig en insulinspruta och that’s it. Jag tar tre-fyra doser per bakelse.

Fick göra militärtjänstgöringen

Som diabetiker är Leo automatiskt befriad från att göra militärtjänstgöring. Han valde ändå att ansöka om lov att få delta.

- Jag hade läst att det fanns ett experiment där det testades om diabetiker kan göra militärtjänstgöring. Så jag sökte självmant dit och blev antagen. Det fanns vissa extra utmaningar, som att försöka hålla insulinet flytande då det var kallt. Men inget mer speciellt.

Enligt Leo är det farligare för honom att ha för mycket insulin i kroppen än för lite. En överdos av insulin gör honom svag och får honom att kallsvettas.

Han känner ändå sin kropp och vet om blodsockret blir så lågt att han måste få i sig mat för att höja det.

- När jag var yngre fanns det dagar då jag önskade att jag inte hade behövt hålla koll på mitt blodsocker. Det skulle vara lättare att vara utan diabetes, men det är inte den värsta av sjukdomar.

Nyligen publicerat - X3M