Hoppa till huvudinnehåll

Facket om barnskyddet i Vanda: varningslamporna borde blinka

Lekpark i Åbo
Att öka på resurserna för socialarbetarna kunde vara en lösning anser facket. Lekpark i Åbo Bild: Yle/ Nora Engström puolalaparkens lekpark

Situationen inom barnskyddet i Vanda är allvarlig. Det säger Tero Ristimäki, ordförande för Fackorganisationen för högt utbildade inom socialbranschen, Talentia.

Enligt ordförande Tero Ristimäki vittnar de anställdas klagomål om missförhållandena att det är dags att ta tag i resursbristen ordentligt.

- Om arbetstagarna tvingas klaga till tillsynsmyndigheterna om sina arbetsgivare, borde varningslamporna blinka röda, säger Ristimäki.

Enligt arbetstagarna har man inte i tillräcklig grad åtgärdat de missförhållanden som de har rapporterat om.

Om arbetstagarna tvingas klaga till tillsynsmyndigheterna om sina arbetsgivare, borde varningslamporna blinka.― Tero Ristimäki, fackordförande

Vanda har speciellt sett över den förebyggande verksamheten inom barnskyddet, och tillsatt lediga tjänster. Men enligt Ristimäki har det här inte löst alla problemen inom barnskyddet.

FÖR LITEN bild på Tero
Ordförande Tero Ristimäki på Talentia säger att situationen är allvarlig. FÖR LITEN bild på Tero tero ristimäki,Talentia rf

- Det har ju helt klart inte hjälpt, eftersom arbetstagarna har kontaktat övervakningsmyndigheterna.

I hela landet ökar barnskyddsbehovet, och det verkar fortsätta öka, men resurserna har inte ökat i samma takt, menar Ristimäki.

- En lösning på problemen kunde vara att öka på resurserna så att en enskild socialarbetare inte har en för stor arbetsbörda.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade i går om att barnskyddet är överbelastat också i Helsingfors och i Esbo - även om situationen i de här städerna är lite bättre än i Vanda.

Vesa Sundqvist, Yle Helsinki

Läs mera:

"Barnskyddet är det psykiskt tyngsta socialarbetet"

Tunga beslut att fatta och alldeles för många klienter per socialarbetare. Det är verkligheten inom barnskyddet i flera städer. Bengt Lindblom har jobbat inom barnskyddet längre än de flesta orkar.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen