Hoppa till huvudinnehåll

"Gränsavtalet med Ryssland är bra för Finland"

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö Bild: EPA/KIRILL KUDRYAVTSEV Sauli Niinistö,presidenter

Avtalet mellan Finland och Ryssland om vem som får komma över gränsen vid övergångarna i Raja-Jooseppi och Salla har lett till diskussion.

Det var i mars som president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin enades om att endast medborgare i Finland, Ryssland och Vitryssland hade rätt att överträda gränsen vi de här övergångarna i Lappland. Avtalet har ändå ifrågasatts eftersom Finland ursprungligen föreslog att gränsen skulle vara öppen också för medborgare från EU och Efta-länderna, samt Schweiz.

På tisdagen hävdade tidningen Iltalehti att Finland hade tvingats till eftergifter när avtalet ingicks - ett påstående som utrikesminister Timo Soini (Sannf) tillbakavisade samma dag.

- Vi hade två alternativ: att förhandla fram ett avtal, eller att göra ensidiga beslut. Vi valde att förhandla, sade Soini.

Presidenten: Bra att vi har ett avtal

I dag har president Sauli Niinistö uttalat sig i frågan under ett besök i Lappland.

- Det var Finlands önskan att få till stånd ett avtal om att begränsa gränstrafiken vid östgränsen. Ryssland hade för egen del inga sådana önskemål, sade Niinistö i Ivalo.

Presidenten påminde om hur situationen var ännu för någon månad sedan.

- Vi (inklusive medierna) var mycket oroliga, till och med överdrivet oroliga, för att hundratalstusen människor skulle komma över gränsen från Ryssland. Det är självklart att vi agerade, sade presidenten.

Ett annat alternativ hade varit att Finland inte skulle ha föreslagit något avtal överhuvudtaget, konstaterade presidenten. Han sade att avtalet kanske inte "till punkt och pricka" var sådant som vi hade önskat, men det betyder inte att vi inte skulle behöva det.

Avtalet strider mot folkrätten

Enligt människorättsexperten Martin Scheinin strider begränsandet av trafiken mot FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter och Europeiska människorättskonventionen.

- Finland är tyvärr delaktig i den här kränkningen. Asylsökande ska ha rätt att lämna ett land och söka asyl i ett annat. Det är en universell mänsklig rättighet, säger Scheinin som är professor vid European University Institute i Italien.

Gränsavtalet med Ryssland trädde i kraft i söndags.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes