Hoppa till huvudinnehåll

Kårlax en pärla, ett stenkast från Åbo

Sandbacka i Kårlax
Föreningshuset Sandbacka samlar byn på ett ställe. Sandbacka i Kårlax Bild: Yle/Nina Bergman kårlax samfällda byaförening

Solen lyser, rådjuret skuttar över vägen och en hare skuttar hit och dit invid det röda lilla föreningshuset Sandbacka i Kårlax.

Kårlax är den till ytan största byn i Pargas. Den ligger på den nordöstra sidan av Kirjalaön. Till Kårlax hör Kårkulla, Pölsböle, Träskby, Skyttböle och ön Önsholm.

Från Kårlax är det ungefär lika långt till S:t Karins som till Pargas centrum.

I Kårlax finns också en av de aktivaste byaföreningarna i Pargas, Kårlax samfällda byaförening som grundades 1994. Föreningen har ett eget hus, Sandbacka, som ligger precis mitt i byn.

Kårlax byaförening intervjuas av Nilla Hansson
Många aktiva var samlade då Yle Åboland kom på besök Kårlax byaförening intervjuas av Nilla Hansson Bild: Yle/Nina Bergman kårlax samfällda byaförening

Kårlax är en av Pargas äldsta byar. I medeltida källor från 1329 har man hittat den första anteckningen om Kårlax, så byn är troligtvis mer än 700 år gammal.

Vega Åboland fick uppleva ett Sandbacka med solsken och fågelsång och ett snabbt upputsat föreningshus med doft av kaffe och nybredda smörgåsar. Föreningen har ett gäng aktiva som kan fixa det mesta.

Vi träffade den första ordföranden för Kårlax samfällda byaförening med gemensamma marker och intressen, Göran Björkman, som kan detaljerna kring starten och byggandet av Sandbacka. Vi träffade också alltiallon Bertel Nordlund och Karl Johan (Kalle) Holmqvist som bor i en av de äldsta gårdarna, Mårs, och aldrig har bott någon annanstans än i Kårlax.

Birgitta och Johnny Rittinghaus i Sandbacka
Birgitta Rittinghaus, föreningens tidigare ordförande och Johnny Rittinghaus som är ordförande i dag Birgitta och Johnny Rittinghaus i Sandbacka Bild: Yle/Nina Bergman kårlax samfällda byaförening

Birgitta Rittinghaus har också varit ordförande för byaföreningen i många år och nu har hennes son Johnny Rittinghaus tagit över ordförandeklubban så det svingar om den. Föreningen ska rusta upp sitt föreningshus med leaderpengar å det snaraste. Det ska nu bli rinnande vatten och förstärkningar här och där. Talkokrafter kommer att behövas. Det hoppas styrelsen också på för det vårstädtalko som ordnas på Sandbacka 18.4.

En av de "nyaste" krafterna i Kårlax samfällda byaförening är Jarl "Nalle" Rosenholm som har landat i Kårlax efter att ha bott i väldigt många länder och världsdelar. Han var en av de drivande krafterna kring 20-årshistoriken som bygger på flera familjers berättelser kring föreningen och Kårlax.

Kårlax samfällda byaförenings historik
Kårlax samfällda byaförenings historik Bild: Yle/Nina Bergman kårlax samfällda byaförening